»Danes odpiramo prvo vzorčno urejeno izobraževalno točko v mestnem gozdu, ki je del krajinskega parka. Posvečena je življenju rogača, ki je otrokom kljub grozečem videzu še posebej zanimiv,« je zbranim ob odprtju povedal podžupan Janez Koželj, ki je med drugim poudaril, da je gozd pomenljiva prispodoba trajnostnega mesta in bi po njegovem mnenju morali vstopne točke v mestni park oblikovati v male gozdne krajine, opremljene in vsebinsko osmišljene kot učilnice na prostem.

Na poti iz Tivolija proti Čadu

Informacijska točka Hrošč rogač, ki leži na poti iz Tivolija proti Čadu, ob vznožju Rožnika in tik ob vili Marija Vera, je rezultat skupnega dela Jurija Kobeta z oddelka za gospodarske delavnosti in promet Mestne občine Ljubljana, ki je projekt vodil in usmerjal, umetnika in kiparja Dejana Pfeiferja iz studia Drevo in Urše Vilhar, strokovnjakinje za gozdno pedagogiko z gozdarskega inštituta, ki je prispevala predstavitev rogača.

Območje so najprej počistili, saj je na tem prostoru še nedavno kraljevalo divje odlagališče, pot v gozd pa so ovirali številni avtomobili. Mnogi so namreč prostor uporabljali za parkirišče. Potem ko so posekali tri okoliške hraste, ki jih je načela bolezen, se je dela lotil še kipar Pfeifer, ki je iz petih hlodov, dolgih od dva do pet metrov, oblikoval unikatno urbano opremo. Klopi z mehkimi in valovitimi površinami tako zdaj vabijo sprehajalca, da se usede in postane.

Hrošč težak 7o kilogramov

Ureditev vstopne točke pa obsega tudi didaktično interpretacijo. Vsi vedoželjni si tako lahko ogledajo pomembne mejnike v življenju posekanih hrastov. Na masivnejšem, dvignjenem panju so namreč označene tiste drevesne letnice, ki imajo poseben pomen v zgodovinskem razvoju parka Tivoli, mesta in tudi države, medtem ko so zanimivosti o razvojnem krogu predstavljene v obliki avtorske ilustracije, jedkane na okrogli kovinski plošči, ki je pritrjena na tanjši kos hloda.

Največja atrakcija pa je prav gotovo orjaški hrošč rogač, ki ga bo sprehajalčevo oko opazilo na enem od dreves. Pfeifer je povedal, da je bil meter in pol dolg hrošč, ki tehta dobrih 7o kilogramov, zanj sanjsko naročilo, oblikovanje in umestitev hrošča na drevo pa še posebno velik izziv.