Bograč je golažu podobna jed, značilna za Prekmurje, se glasi osnovna definicija. Marsikdo utegne ob tem skočiti v zrak, češ, bograč je vendar izvorno madžarska in ne prekmurska jed. Ampak če pogledamo z desnega brega Mure, je tudi Madžarska na prekmurskem koncu, tako da je nadaljnje besedičenje brez pravega pomena. Od drugih golažev se bograč razlikuje predvsem po tem, da je sestavljen iz vsaj treh vrst mesa (govedina, divjačina in svinjina) in da je krompir kuhan v golažu in ne posebej. Ob tem je treba upoštevati še dejstvo, da Prekmurci radi kuhajo v velikih količinah. Za svoj znameniti bograč, denimo, trdijo, da dobrega ni mogoče skuhati v količinah, manjših od trideset (!) porcij. Kdor je bil kdaj v teh naših ravnicah deležen pogostitve – ali celo poročne svatbe – se količinam ne bo čudil. Ni je namreč večje sramote za pregovorno gostoljubnega Prekmurca, kot če gost lačen stopi od njegove hiše! In kako je prišlo do imena bograč, po madžarsko bogrács? Iz otomanske turščine! Bakrac v tem jeziku pomeni bakreni kotliček, kar izhaja iz bakir (po naše baker) in agac (izg: agač), kar pomeni drevo. Torej nekaj takšnega kot kotlič, ki ga obesiš na drevesno vejo in pod njim zakuriš.