Glavni izvršni direktor Volkswagna Matthias Müller je v izjavi sporočil, da so sprejeli »prve posledice« spornih poskusov in na dopust poslali Stega, generalnega predstavnika za zunanje odnose in vladne zadeve, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Steg je odhod ponudil sam, vodstvo pa ga je sprejelo, dodaja nemška tiskovna agencija dpa. Dolžnosti je razrešen, dokler ne bodo razjasnjene vse okoliščine spornega delovanja. Müller je napovedal še dodatne posledice, ki bodo sledile podrobni preiskavi.

Avtomobilska industrija je razburila javnost z razkritjem, da je lobistična organizacija Evropska raziskovalna skupina za okolje in zdravje v prometnem sektorju (EUGT), ki danes ne deluje več, v imenu Volkswagna, BMW, Daimlerja in Boscha skušala zmanjšati pomen vpliva dizelskih izpustov na zdravje. Pri dokazovanju so poskuse izvajali tudi na ljudeh, nevarnim pogojem pa so bile izpostavljene tudi opice.

V Bruslju šokirani

Na dogajanje so se odzvali tudi v Bruslju. Evropska komisija je prek tiskovnega predstavnika Margaritisa Schinasa sporočila, da je »šokirana«. Nemške oblasti so pozvali, naj preučijo »neetične in nesprejemljive« poskuse. Podobno je mnenje evropske komisarke Elzbiete Bienkowske, ki je odgovorna tudi za Volkswagnovo afero goljufanja na okoljskih testih, t. i. dieselgate. »Spet: gre le za krivdo nekaj posameznikov ali za sistemski problem korporativne kulture? Čas je za vlaganje v ničelne izpuste,« je zapisala na spletnem družbenem omrežju twitter.

Nizozemski nacionalni inštitut za javno zdravje pa je sporočil, da tudi sam sodeluje pri raziskavah, v katerih so prostovoljci izpostavljeni izpustom iz dizelskih motorjev. Kot so pojasnili, takšne meritve opravljajo že leta, pri čemer se jim ne zdijo sporne, saj so koncentracije podobne tistim, ki so jim ljudje vsakodnevno izpostavljeni v velemestih ali ob prometnih cestah.

Med prostovoljci so po pojasnilih predstavnika inštituta Flemminga Casseeja tako zdravi kot bolni ljudje, podobne raziskave pa izvajajo tudi druge države. Inštitut sicer med drugim opravlja raziskave za različne javne ustanove.

Sporne teste na ljudeh sta v ponedeljek razkrila nemška časnika Süddeutsche Zeitung in Stuttgarter Zeitung. Kot so zapisali, je EUGT naročil študijo učinkov vdihavanja dušikovega monoksida na 25 zdravih prostovoljcih. New York Times je pred tem pisal, da je ista organizacija leta 2014 10 opic zaklenila v nepredušne komore, kjer so vdihovale izpušne pline dizelskega beetla, medtem ko so jim predvajali risanke.

Nemška kanclerka Angela Merkel, sicer dolgoletna tesna zaveznica nemške avtomobilske industrije, se je na dogajanje odzvala že v ponedeljek. »Ti testi na opicah ali celo na ljudeh nikakor ne morejo biti etični,« je dejal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert. »Ogorčenje, ki ga čutijo mnogi, je povsem upravičeno,« je dodal.