»Gre za novo obrekovanje, ki ne temelji na nobenih dokazih,« je novinarjem danes dejal predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je bila na domačih igrah pred štirimi leti v Sočiju vpletena v dopinški škandal izjemnih razsežnosti, ki je privedel do suspenza Rusije na bližnjih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu.

V ponedeljek zvečer je Rodčenkov, nekdanji direktor protidopinškega laboratorija med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju 2014, v pogovoru na nemški televiziji ARD v zvezi s sistemsko vodenim dopingom ruskih športnikov, pri čemer je pomagala tudi varnostna služba, dejal, da »lahko le predsednik izda ukaz za takšno nalogo varnostnim službam FSB«.

Rodčenkov in McLarnovo poročilo

Leta 2015 je v javnosti odjeknilo McLarnovo poročilo Svetovne protidopinške agencije Wade, v katerem so preiskovalci razkrili sistemsko voden in s strani države podprt obširen dopinški program v Rusiji, še posebej med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju 2014. Rodčenkov, katerega priznanje in odkritja dopinških zlorab so botrovali največjemu dopinškemu škandalu v zgodovini športa, je vodil laboratorij v Moskvi do novembra 2015. Potem je prebegnil v ZDA, Rusija pa je za njim izdala tiralico.

Moskva je ves čas zanikala sistemski doping. Decembra je celo obtožila Rodčenkova manipulacije z dopinškimi vzorci. Ruski preiskovalci so nekaj dni pred odločanjem Mednarodnega olimpijskega komiteja o nastopu Rusije na zimskih olimpijskih igrah 2018 obtožili Rodčenkova, da je na lastno pest brez njihove vednosti osebno dopingiral ruske športnike in manipuliral z izidi dopinških testov.

Za zdaj nobena preiskava Wade ni prišla do zaključka, da bi bil za sistemski doping odgovoren tudi ruski predsednik.