Čeprav je špansko prvenstvo po polovici tekmovanja skorajda že odločeno v prid Barcelone, so minuli krog znova zaznamovali sodniki s številnimi spornimi odločitvami v korist obeh najtrofejnejših klubov v ligi.

Potem ko je Real Madrid v boju za tretje mesto že v soboto po kočljivo dosojeni drugi enajstmetrovki v Valencii povedel z 2:0, je mnogo več prahu dvignil nedeljski preizkus Barcelone z Alavesom. Baskovski prvoligaš je septembra 2016 že slavil na stadionu Camp Nou in Barceloni prizadejal zadnji domači poraz v ligi, blizu presenečenja pa je bil tudi minuli konec tedna. Barcelona je po zaostanku z 0:1 v drugem polčasu obrnila izid s pomočjo sodnikov, saj glavni delilec pravice Iglesias Villanueva ni videl, da je pri prvem zadetku Luisa Suareza žogo z roko v gol nenamerno porinil Gerard Pique, zadetek prvega strelca lige Lionela Messija s prostega strela pa ne bi smel veljati, ker je bil pred tem v spregledanem prepovedanem položaju Paco Alcacer. Zanimivo, da je ravno sodnik Villanueva Barceloni v zadnjih dveh letih krivično odščipnil vsaj štiri točke, ko ji ni priznal regularnih zadetkov na gostovanjih pri Betisu in Valencii. »Nogomet ti enkrat vzame, drugič ti vrne izgubljeno,« razmišlja katalonski trener Ernesto Valverde, ki z Barcelono v tej sezoni še ni izgubil. S tem je izenačil klubski rekord po številu tekem brez poraza, ki si ga je doslej lastil Josep Guardiola.

Španski tisk v povezavi z novo zmago Barcelone omenja tudi spregledan prekršek Suareza za rdeči karton, saj je Urugvajec v mednožje grobo brcnil Rubena Duarteja. Kočljivo je bilo tudi tik pred koncem, ko je bil Alaves prikrajšan za enajstmetrovko, ker je Samuel Umtiti igral z roko v kazenskem prostoru, nedosojen pa je bil tudi prekršek nad Messijem za kazenski strel. Statistika kaže, da niz brez dosojene enajstmetrovke v korist katalonskih tekmecev traja že 74 tekem, medtem ko je Barcelona v tem obdobju izvajala 32 strelov z bele točke.

Zaradi kontroverznih sodniških odločitev bi skorajda ostal spregledan nov mejnik vratarja Atletica Jana Oblaka, ki je kot prvi slovenski nogometaš odigral stoto ligaško tekmo v španski ligi. Oblak je v tem času prejel le 54 golov, kar je v ostri konkurenci najmanj v zgodovini tekmovanja. Doslej je dvakrat zapored prejel nagrado zamora, ki jo podeljujejo najboljšim vratarjem v španskem prvenstvu. V tej sezoni bije interno tekmo z vratarjem Barcelone Marcom Andrejem ter Stegnom, ki je doslej prejel gol več od Oblaka.