Cape Town bi lahko kmalu postalo prvo večje mesto na svetu, ki bo zaprlo svoje pipe in ostalo brez vode. Razen, če jih kmalu preseneti močno deževje in napolni že skoraj prazne jezove, zadnji dan tekoče vode v pipah in ceveh pričakujejo 12. aprila. Takrat bo največji jez, ki mesto oskrbuje z vodo, namreč presahnil.

Mnoga podjetja se bodo morala na ta dan zapreti, medtem ko bodo bolnišnice, šole in revnejša okrožja še vedno prejemala nekaj vode iz vodovoda za nujna opravila. Kmetovanje sicer zaradi pomanjkanja vode močno trpi že danes, tako da večjih sprememb v tej panogi ne pričakujejo.

Predstavniki mesta bodo še v tem tednu objavili lokacije izrednih zbiralnic za vodo, ki bodo pod neprestanim strogim nadzorom oboroženih stražarjev. Na teh lokacijah bodo štirje milijoni prebivalcev po »dnevu nič« lahko dobili le 25 litrov vode na dan.

Zastrašujoča prihodnost v pomanjkanju vode

Že sedaj pa so prebivalci vajeni skrbi za količino vode, ki jo dnevno porabijo. Vodo iz kopeli reciklirajo in z njo splakujejo stranišča, oblasti pa jim narekujejo, da naj se dnevno tuširajo le 90 sekund.

Kriza mesta Cape Town ponuja zastrašujoč vpogled v prihodnost v nenehnem pomanjkanju vode, ki je vsaj za prebivalce evropskih držav zaenkrat še neznanka. Stražarji, ki jo varujejo z orožjem ter skrb in previdnost s porabo na vsakem koraku, pa imajo smisel le, ko pomislimo, za kaj vse je voda na dnevni ravni za človeka nujna.