Roger Federer je postal prvi teniški igralec v zgodovini, ki je osvojil 20 turnirjev največje četverice. Tri več je osvojila Američanka Serena Williams. Švicar je na poti do jubilejne lovorike v finalu prvega letošnjega turnirja za grand slam v Melbournu naletel na močnega tekmeca. Hrvat Marin Čilić je dvakrat izenačil izid v nizih. V odločilnem je Federer prestavil v najvišjo prestavo, v kateri je nepremagljiv, in prepričljivo zlomil tekmeca s 6:1.

S šesto zmago v Melbournu je 36-letni Roger Federer ob Novaku Đokoviću in Royu Emersonu najuspešnejši teniški igralec v zgodovini. Dosegel je drugo zmago zapored, potem ko je lani v finalu premagal Rafaela Nadala, ki bo na novi teniški lestvici ostal številka ena na svetu. V 30. finalu turnirjev največje četverice je zmagal dvajsetič ter povečal prednost pred Nadalom na 20:16. »Dan je bil dolg. Raje igram finale popoldan kot zvečer, saj se mi dan vleče, nervoza je velika,« je priznal Roger Federer. »V finalu sem moral pokazati vse, kar znam. Čestitke tekmecu, igral je res odlično. Verjamem, da bo prej ali slej osvojil kakšnega izmed največjih turnirjev. Le v najlepših sanjah sem si predstavljal, da bom sezono začel tako uspešno, kot sem jo,« se je veselil Federer.

Številni hrvaški uspehi

Marin Čilić je v prvih štirih igrah dobil le štiri točke ter ekspresno zaostajal z 0:4. V nadaljevanju se je pobral ter držal stik s Federerjem. Na tekmeca je pritisnil, mu na zmagoviti poti edini odvzel niz, celo dva. A vse skupaj je bilo dovolj, da si je v Melbournu priboril naziv drugega najboljšega. Po lanskem Wimbledonu je moral drugič v sedmih mesecih v finalu največjega turnirja priznati premoč Federerju. »Ponosen sem na svojo igro in napredek. Trdo bom garal, da bom nekoč dvignil pokal zmagovalca. O Federerju pa le najboljše,« pravi Marin Čilić, ki bo na današnji svetovni lestvici postal tretji igralec sveta. Čilić je proti Federerju izgubil deveti medsebojni dvoboj od desetih.

Hrvaški tenis je v Melbournu dosegel številne uspehe. Najbolj opazna je bila sicer Čilićeva uvrstitev v posamični finale. V njem je priznal premoč igralcu, ki ga vodi Hrvat Ivan Ljubičić. Pravljico je spisal še Mate Pavić. 24-letni Hrvat je v Avstraliji osvojil dve lovoriki. Med mešanimi dvojicami je bil najboljši s 25-letno Kanadčanko Gabrielo Dabrowski, med dvojicami pa s 37-letnim Avstralcem Oliverjem Marachom. Spomnimo, da je imela Hrvatica Jana Fett v drugem krogu zaključno žogico proti Carolini Wozniacki, kasnejši zmagovalki turnirja.

Prvenec Caroline Wozniacki

Le 14 minut manj kot moški finale je trajal sklepni ženski dvoboj OP Avstralije. Carolina Wozniacki je po dveh urah in 53 minutah s 6:4 v odločilnem nizu strla odpor Simone Halep. Romunka po dveh maratonskih dvobojih v tretje ni imela več moči, da bi lahko premagala Danko. Carolina Wozniacki je pri 27 letih dočakala največji uspeh kariere ter v tretjem poskusu dobila finale turnirja za grand slam. Dvoboj je bil razburljiv, poln preobratov in prestiža, saj bo Danka danes postala prva igralka sveta. Na najvišjem mestu je sicer že bila pred šestimi leti, tokrat bo najboljša z osvojeno prestižno lovoriko.

»Če sem odkrita, sem najbolj zadovoljna, da nikoli več ne bom dobila vprašanja, kdaj bom osvojila turnir za grand slam. Odslej me lahko sprašujete le, kdaj bom dobila drugega,« priznava Caroline Wozniacki. »Biti številka ena na svetu in zmagati v Avstraliji je res lepo. Uresničile so se mi sanje,« pravi Danka. Avstralska publika jo je zelo navdušeno pozdravila. Mimogrede, v dveh tednih se je na igriščih Melbourne Parka zbralo več kot 700.000 gledalcev, kar je nov rekord po obiskanosti.