Kaj pravite, bi si kupili nov avtomobil za okoli 15.000 evrov? Za to ceno ima kupec že zelo pester nabor dobrih alternativ. Recimo, novi osnovni renault clio stane približno toliko. Kaj pa če vam povemo, da tudi ta vsota ne bi bila dovolj za najzmogljivejšo različico Applovega namiznega računalnika imac pro? Cena tega se namreč pri nas ustavi šele pri neverjetnih 16.000 evrih. Ta ima vgrajeno najbolj zmogljivo in napredno strojno opremo, kar jo osebni računalnik ta trenutek premore.

Cena najosnovnejšega modela tega računalnika v Sloveniji znaša 5799 evrov. Še vedno zelo zajeten kupček denarja, vendar, kot so nam povedali v eni izmed ljubljanskih trgovin, so prve zaloge že izpraznili. Novi kupci lahko trenutno v večini prodajaln le oddajo naročilo in počakajo, da prispejo nove zaloge.

Kaj ponuja tak računalnik

V izjemno elegantno ohišje so mu inženirji vgradili Intelov procesor xeon, ki lahko premore tudi 18 jeder. Opremljen je z 32 gigabajti delovnega pomnilnika, ima 1 terabajt spomina in zmogljivo grafično kartico AMD radeon pro vega 56. Uporabnika bo očaral tudi 27-palčni zaslon retina z ločljivostjo 5k.

Zaslon, v katerega je tudi skrito vse našteto drobovje računalnika, se prefinjeno dopolnjuje z brezžično tipkovnico in računalniško miško. Računalnik deluje izjemno minimalistično in se od preostale serije imac razlikuje še po sivi barvi, ki jo pri Applu imenujejo »space grey« oziroma vesoljno siva.

Pri Applu trdijo, da so vse različice računalnika zasnovali tako, da bo prekašal tudi vse možne različice drugih osebnih računalnikov, ki si jih uporabniki sestavljajo sami. Oziroma dodajajo, da če se bo kdo lotil česa takega, bo pristal pri primerljivi ali celo višji ceni.

Če so Applovi prenosniki macbook pro primerni za vse zahtevne uporabnike, pa končnica »pro« v tem primeru cilja zgolj na profesionalne uporabnike. Merijo torej na ljudi, ki se ukvarjajo z razvojem virtualne resničnosti, montirajo videe ločljivosti 8k, izdelujejo zahtevne vizualne mode ali pa se ukvarjajo z razvojem umetne inteligence.