Slaba dva tedna pred olimpijskim vrhuncem zime je Anže Semenič prepričljivo slavil v Zakopanah na tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih. Slovenski uspeh sezone je s tretjim mestom dopolnil Peter Prevc, ki se po slabih dveh letih vrača v šampionsko formo. Drugi je bil Andreas Wellinger.

Semenič kot Peterka in Urbanc

Anže Semenič je pri 24 letih dočakal premierno zmagoslavje na posamični tekmi svetovnega pokala. V Zakopanah je v razgretem nogometnem ozračju utišal 50.000 gledalcev, ki so sanjali o trojni poljski zmagi, a eden glavnih favoritov za veliki kristalni globus Kamil Stoch sploh ni ujel finalne serije. S košarkarsko višino 1,87 metra je Semenič rojeni letalec, ki je v Zakopanah izkoristil odlične vetrovne razmere. Na tem prizorišču se je Primož Peterka doslej dvakrat veselil zmage, na najvišji stopnički je stal tudi Rok Urbanc. Semeničev finalni nastop je bil njegov skok življenja. Doslej je praviloma bolje skakal na treningih in v poskusnih serijah, danes pa je naposled eksplodiral tudi na tekmi. Potem ko je bil v soboto dolžnik na moštveni preizkušnji, je dan kasneje s sijajnim dosežkom postal dvanajsti slovenski skakalec z zmago na tekmi svetovnega pokala. Največ zmag (22) ima še vedno Peter Prevc, ki je s tretjim mestom potrdil vzpon forme. V Zakopanah je v tej zimi prvič skočil na oder za zmagovalce, kar pomeni, da odlično tempira formo za olimpijske igre v Pjongčangu.

Anže Semenič ima prijetne spomine na poljsko skakalnico, saj je od osmih zmag v celinskem pokalu kar dvakrat slavil prav v Zakopanah. V svetovnem pokalu je tekmovalec iz vasi Draga v občini Naklo največji uspeh dosegel na svoji 42. tekmi. »Malo sem v šoku, a želim podoživeti dogajanje. Zadovoljen sem, ker so mi uspeli vsi trije skoki, s čimer sem dokazal, da lahko tudi na običajni skakalnici skočim čez kalkulacijsko točko,« je žarel od sreče Anže Semenič. Po tekmi sta ga na ramenih prenašala Žiga Jelar in Timi Zajc, ki se tako kot Domen Prevc nista uvrstila v finale, Peter Prevc pa ga je usmerjal pri proceduri na odru za zmagovalce. Najstarejši od bratov Prevc je bil pozitivno presenečen nad osvojenim tretjim mestom, zaradi spremenljivih vremenskih razmer je tekmo označil za loterijsko. »Stopničke dojemam kot potrditev, da sem na pravi poti, a za zdaj še ne čutim olajšanja,« je rekel Peter Prevc.

Prevc padel na moštveni tekmi

Potem ko je slovenska reprezentanca pred tednom dni na moštveni tekmi svetovnega prvenstva v poletih v Oberstdorfu osvojila bron, je bila v Zakopanah v soboto močno oddaljena od stopničk. Pred zadnjim skokom se ji je nasmihalo peto mesto, a je Peter Prevc pri najdaljši slovenski daljavi padel pri doskoku. Zmagala je Poljska pred Nemčijo in Norveško, šestouvrščeno Slovenijo pa sta ugnali še Avstrija in Japonska. Peter Prevc je po tekmi povedal, da je padel zaradi nepazljivosti, a jo je odnesel brez poškodb. »Ne počutim se najbolje. Boli ponos, saj ni dobro, da skakalec pade pri doskoku, a takšna je narava našega športa. Z lastnimi predstavami sem sicer zadovoljen, saj se raven mojih skokov dviguje. Skakalnica je dobra toliko, kolikor je dober skakalec,« je strnil misli Peter Prevc. Ob njegovem padcu je zastal dih selektorju Goranu Janusu, ki si je oddahnil, ko je izvedel, da Prevc ni utrpel poškodbe. »Realno bi morali biti peti,« je ocenil.

Že v soboto smo prvi poročali, da bo slovenska reprezentanca v olimpijskem Pjongčangu nastopila v postavi Peter Prevc, Jernej Damjan, Anže Semenič, Tilen Bartol in Timi Zajc, skakalci pa bodo generalko pred odhodom v Južno Korejo ob koncu tedna opravili v Willingenu v Nemčiji.