Oboleli z ošpicami je 4. januarja spremljal svojega otroka na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, za bolezen pa ni vedel. Inkubacijska doba za ošpice traja tri tedne in se je iztekla v četrtek. V tem času ni ni zbolela nobena od oseb, ki so bile v kontaktu z obolelim.

»Šele včeraj zvečer smo si oddahnili in danes pravzaprav praznujemo. Danes je zelo lep dan za našo kliniko,« je v izjavi za medije dejala Megličeva in dodala, da bi lahko bolezen potekala zelo težko, celo ogrožajoče za te hudo bolne otroke z okvarjeno imunostjo.

Ob tem je opozorila, da so lahko preprečili obolenja le v sodelovanju z infekcijsko kliniko in epidemiologi. »Z obolelim je bilo na pediatrični kliniki v stiku 194 otrok in 266 spremljevalcev. Od tega so okrog 80 otrok prepoznali kot zelo ogrožene, 50 so jih zaščitili z imunoglobulini,« je pojasnila.

Zaradi suma na ošpice so testirali 25 bolnikov

V laboratoriju za javnozdravstveno virologijo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so v tem obdobju testirali 25 bolnikov s sumom na ošpice, nekateri so bili v stiku z omenjenim obolelim. Ošpice so dokazali pri eni osebi, ki ni bila v stiku s tem obolelim.

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je dodala, da je bila »akcija« očitno uspešna, saj ni zbolel nihče, ki je bil v kontaktu z obolelim na pediatrični kliniki. »Da se je to zgodilo, je bilo treba kar nekaj narediti. V osrednjeslovenski regiji je bilo največ kontaktov, pa tudi v drugih regijah, saj so bili majhni bolniki in njihovi spremljevalci tudi od drugod po Sloveniji,« je dodala.