Tako kot so letošnje zimske olimpijske igre povezane s politiko, že dolgo niso bile nobene. Prepoved ruskih zastav in obeležij, zaradi menda sistemskega kršenja pravil o dopingu, o kateri smo že pisali, je gotovo ena najbolj spornih in rigoroznih v zgodovini športa. Na drugi strani je dogovor Severne in Južne Koreje o tem, da bodo športniki nastopili pod skupno zastavo, v ženskem hokeju na ledu pa celo v isti ekipi. Za mnoge je severnokorejski predsednik Kim Jong Un ena najbolj spornih osebnosti v aktualni svetovni politiki, a je na koncu pokazal več modrosti kot tisti, ki so na igrah prepovedali rusko državo. In očitno več modrosti kot naše ljudstvo in olimpijski komite, ki sta se osramotila v zadnji, današnji aferi z naslovom Jakov Fak ne bo nosil slovenske zastave na otvoritvi zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji.

Kaj se je pravzaprav zgodilo? Olimpijski komite Slovenije (OKS) se je pred začetkom olimpijskih iger v Pjongčangu odločil nosilca zastave na otvoritvenem spektaklu izbrati s pomočjo športne javnosti. Za morda najbolj pomembno ne-športno nalogo na olimpijskih igrah so izbrali tri kandidate: biatlonca Jakova Faka, hokejista Mitjo Robarja in tekačico na smučeh Vesno Fabjan. Zmagovalca naj bi določili spletni uporabniki družbenega omrežja facebook na strani Vala 202, a se je glasovanje izjalovilo, saj so si šovinistični uporabniki privoščili družbeni medij za žalitve našega šampiona, ki je rojen na Hrvaškem.

Pri vodstvu OKS in Združenju športnih zvez so bili, kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, zaskrbljeni in ogorčeni, kot kaže, pa tudi zelo presenečeni nad odzivi športne javnosti in nekaterih slovenskih medijev. »Pravi ljubitelji športa in pozitivno naravnani Slovenci si niti v sanjah nismo predstavljali takšnega števila uničujočih komentarjev, kot jih je bil v preteklih dneh deležen biatlonski superšampion. Zaradi vsega tega je športnik, ki bo na olimpijskih igrah v Pjongčangu tekmoval v olimpijskem dresu Slovenije, odstopil od kandidature za nosilca slovenske zastave,« so sporočili iz OKS, kjer so bili še ne dolgo tega navdušeni nad idejo, da zastavonošo izberejo na sodoben način, prek facebooka.

Odgovorni pri OKS pa v izjavi za javnost niso natančno povedali, ne koliko je bilo žaljivih odzivov ne kje so bili ti objavljeni. Tako so v javnost že prišle različne zgodbe o tem, da je bilo nacionalističnih odzivov pravzaprav zelo malo, da je mogoče, da je del zmerjanj prišel iz Hrvaške in podobno. Po drugi strani je zanimivo, da različne spletne ankete Faku kažejo orjaško prednost v priljubljenosti pred Robarjem in Fabjanovo. Na siol.net recimo je imel danes popoldne kar 89 odstotkov glasov vseh anketirancev, to pa seveda kaže, da je ob skakalcih naš največji zvezdnik za aktualne olimpijske igre. Pri OKS pravijo, da je Jakov Fak tako kot Vesna Fabjan in Mitja Robar z veliko častjo sprejel ponudbo Olimpijskega komiteja Slovenije, in poudarjajo, da v športu niso nikoli dovolili, da bi se preštevali in ločevali. »Šport združuje. Tej ideji bomo v Olimpijskem komiteju Slovenije sledili tudi v prihodnje in Jakovu Faku še naprej nudili vso podporo. Prepričani smo, da je bo deležen od celotne dobro misleče športne javnosti,« so povedali.

In če je tako in če je javnost tako prepričana, da je Jakov pravi nosilec zastave, bi lahko olimpijski komite prenehal s facebook glasovanjem in Faka preprosto imenoval za nosilca naše zastave. V bodoče pa bi morali razmisliti, da bi odgovornost za imenovanje zastavonoše, kot v preteklosti, prevzeli strokovnjaki. Prepuščanje takšne odločitve anonimni spletni javnosti je bila namreč – in več kot očitno – huda in nepopravljiva napaka že v samem izhodišču.