Švicar Roger Federer je ekspresno postal zadnji finalist OP Avstralije v tenisu. Po dobri uri polfinalnega enosmernega prometa mu je Hyeon Chung dvoboj predal. Južnokorejec ni bil kos motiviranemu Federerju, ki je v 14. avstralskem polfinalu dobil sedmi dvoboj.

»V prvem nizu nisem čutil, da bi bil Chung poškodovan. V drugem nizu sem občutil, da se počasneje giblje,« je priznal Roger Federer. »Seveda sem zadovoljen, da sem znova v finalu Melbourna, a nihče si ne želi priti do zaključnega dvoboja na račun poškodbe tekmeca,« pravi Federer. Enaindvajsetletni Hyeon Chung je plačal davek izčrpanosti preteklih dvobojev. Na igrišču je do uvrstitve v polfinale preživel več kot dvanajst ur in dobil tri najpomembnejše dvoboje v karieri. V tretjem krogu proti Nemcu Aleksandru Zverevu, ko je zaostajal z 1:2 v nizih, v osmini finala proti Srbu Novaku Đokoviću in v četrtfinalu proti Tennysu Edmundu, kjer je moral potrditi dva odvzeta skalpa. V polfinalu so mu bolečine v nogi preprečile, da bi se lahko bolj enakovredno meril s Federerjem in verjel v zmago proti najboljšemu teniškemu igralcu vseh časov.

Simona Halep favoritka na stavnicah

V Melbournu bo danes dopoldne po srednjeevropskem času znana nova ženska zmagovalka. Simona Halep in Carolina Wozniacki že desetletje krojita vrh svetovnega ženskega tenisa, toda največje lovorike v svoji zbirki še nimata. Obe sta dvakrat izgubili finalni dvoboj. Carolina Wozniacki obakrat v New Yorku, kjer je leta 2009 priznala premoč Belgijki Kim Clijsterc, leta 2014 pa Američanki Sereni Williams. Simona Halep je bila dvakrat finalistka v Parizu, kjer je leta 2014 izgubila proti Rusinji Marii Šarapovi, lani pa proti Latvijki Jeleni Ostapenko.

»Življenje je treba živeti, se učiti in poskušati znova. Ko si na tleh, se moraš dvigniti. Če ti uspe, dobiš novo priložnost. Meni je uspelo in sem jo dobila. Upam, da bo današnji dan kaj spremenil,« si obeta Carolina Wozniacki. Na stavnicah ima prednost Simona Halep, ki je teniški svet navdušila s polfinalno zmago proti Nemki Angelique Kerber. Finalni dvoboj bo zanimiv tudi zato, ker bo zmagovalka v ponedeljek zasedala prvo mesto na svetovni lestvici.

Pri moških ponovitev lanskega wimbledonskega finala

Hrvat Marin Čilić in Roger Federer sta se pomerila v lanskem wimbledonskem finalu, ki ga je v treh nizih dobil Švicar. Tudi v Londonu se je Federer prebil do finala brez izgubljenega niza, preden je osvojil osmo lovoriko. Jutri bo v Melbournu naskakoval šesto zmago v Avstraliji, s katero bi se izenačil z Novakom Đokovićem in Royem Emersonom.

Federer bo v finalu velik favorit. Nekateri strokovnjaki pravijo, da igra v življenjski formi, da je precej boljši kot lani, ko je osvojil OP Avstralije. Nedvomno pa ga v finalu čaka najtrša ovira, saj je Čilić doslej navduševal. Hrvat se je uvrstil v tretji finale na treh različnih podlagah, kar je doslej uspelo 27 teniškim igralcem.