Prejšnji ponedeljek so za skupno mizo sedli vodstvo Premogovnika, svet delavcev, večinski Sindikat pridobivanja energetskih surovin (Spess) in manjši Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (Sdres) ter se začeli pogajati o 13 stavkovnih zahtevah, ki jih je vodstvu predložil Sdres.

Vpleteni so napovedali, da se bodo v času pogajanj vzdržali komentarjev, odgovor Premogovnika pa pričakujejo danes. Iz poslovodstva so Sdresu, ki je manjši sindikat (ima 270 članov ali približno tretjino vseh rudarjev), sporočili, da so odgovorili že minuli petek. »Pozvali smo jih, da se opredelijo, v čigavem imenu podajajo stavkovne zahteve, nam posredujejo sklep o ustanovitvi stavkovnega odbora skladno z določili zakona o stavki, obenem pa se izrečejo, kdo je organizator stavke,« pojasnjuje Tadeja Jegrišnik iz službe za odnose z javnostmi. Kot dodaja, tako Premogovnik kot HTZ zavzemata stališče, da ne gre za stavkovne zahteve, ampak za zahteve po izboljšanju položaja njihovih članov. »Kljub temu smo sindikatu Sdres pojasnili, da bomo ustanovili skupni pogajalski odbor in jih povabili na pogajanja. Pozvali smo jih še, naj konkretno opredelijo stavkovne zahteve, ki se nanašajo na uresničevanje ekonomskih in socialnih pravic ter interesov iz dela, zlasti v delu, kjer očitajo kršitev zakonodaje,« še pojasnjujejo v vodstvu.

Zahteve preveč splošne?

Sindikat Sdres jim sklepa o ustanovitvi stavkovnega odbora ni predložil. V pismu so jim odgovorili, da tudi organizatorja stavke še ni, ker stavka še ni bila napovedana. To pomeni, pravijo v poslovodstvu, da so javnost in zaposlene do zdaj zavajali. »Napisali so še, da je konkretizacija in realizacija stavkovnih zahtev stvar pogajanj, iz česar je moč razbrati, da se zavedajo, da so njihove 'stavkovne' zahteve preveč splošne,« še navajajo v vodstvu Premogovnika. Sdres so pozvali, naj na današnjem srečanju konkretno pojasni svoje zahteve. Zaupnik sindikata Sdres Asmir Bečarević pravi, da so nad poslovodstvom razočarani. »Očitno ne ločijo med izrazi stavkovni odbor, stavkovne zahteve, opozorilna stavka in stavka. Mi smo že 28. decembra oblikovali stavkovni odbor in tudi zahteve ter z njimi seznanili delavce, zatem pa določili smernice, oblike vodenja in stopnjevanje sindikalnih pritiskov,« nam je povedal Bečarević.