V UKC Maribor so avgusta lani uvedli program ambulantne kardiološke rehabilitacije. Namenjen je bolnikom po končanem akutnem zdravljenju srčnega infarkta v bolnišnici. Kot je na tiskovni konferenci ob predstavitvi programa povedal eden od teh bolnikov Milan Nežmah, je takšno zdravljenje za bolnike zelo koristno.

Takšen program, ki namesto štirinajstdnevne obravnave v zdravilišču predvideva večmesečno ambulantno rehabilitacijo, so prvi začeli izvajati v UKC Ljubljana, postopno pa naj bi ga do konca leta 2019 uvedli v vseh slovenskih bolnišnicah.

»Med tem programom spremljamo bolnikove parametre zdravja s poudarkom na pravilni rabi zdravil, zdravem življenjskem slogu in aerobni vadbi,« je povedal vodja mariborske območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Stane Frim. »Pričakujemo, da bo nov program prispeval k ustreznejši organizaciji zdravstvene službe v smeri boljših izidov zdravljenja, obvladovanja pojavnosti srčnega infarkta in zmanjšanju zapletov po akutnem zdravljenju. Seveda pa je pri tem ključno polno sodelovanje bolnika, ki ga želimo v tem programu opolnomočiti za zdrav način življenja,« je dodal.

Ob uvedbi programa po celotni Sloveniji bo v ta namen iz zdravstvenega zavarovanja namenjenih na letni ravni 1,9 milijona evrov, od tega 191.000 evrov za UKC Maribor, kjer na leto obravnavajo 800 primerov akutnega miokardnega infarkta.

Po besedah predstojnika oddelka za kardiologijo in angiologijo UKC Maribor Franja Husama Najija raziskave kažejo, da je na tem področju treba pristopiti k sodobnejši obliki zdravljenja, ki je bolj prilagojena posameznemu bolniku. »Koronarna bolezen, ki botruje srčnemu infarktu, je z več mesecev trajajočo rehabilitacijo bolje obvladana, manj je ponovnih hospitalizacij, nižja je smrtnost, boljše je obvladovanje dejavnikov tveganja,« je pojasnil.

Ambulantna rehabilitacija ponavadi zajema 36 obiskov po dve uri in je po Najijevih besedah posebno primerna za aktivne ljudi, saj nasprotno od zdraviliškega zdravljenja tu niso iztrgani iz okolja in lahko delujejo naprej. Takšen način obravnave je po njegovih ocenah koristnejši tudi zaradi tega, ker bolnika bolje pripravi na spremembo škodljivih navad po infarktu.

Težava v UKC Maribor so za zdaj le prostori, v katerih poteka rehabilitacijska vadba, a naj bi se še letos preselili v večje prostore. Tudi Naji je opozoril, da je uspešnost terapije odvisna tudi od pripravljenosti bolnika, da upošteva navodila, tudi po koncu programa. To je potrdil tudi Nežmah, ki je že šel skozi ta program. »Ta način terapije je po mojih izkušnjah zelo dober,« je povedal. sta