Na prvem teniškem turnirju največje četverice v Melbournu, turnirju številnih presenečenj, sta Romunka Simona Halep in Danka Carolina Wozniacki poskrbeli, da se bosta v finalu pomerili prvi igralki sveta. Tudi njuna uvrstitev do zaključnega dvoboja je za marsikoga presenetljiva, saj nobena od njiju še ni bila tako visoko uvrščena na vročem avstralskem soncu. Hkrati še nobena od njiju ni osvojila niza turnirja največje četverice, obe pa sta v finalu izgubili po dvakrat.

Zanimivo je, da sta obe finalistki na poti do sobotnega zaključnega dvoboja rešili zaključno žogico. Danka eno v drugem krogu proti Hrvatici Jani Fett, Romunka kar pet. Dve danes v izjemnem polfinalnem dvoboju proti Angelique Kerber, tri pa v tretjem krogu proti Američanki Lauren Davis, ki jo je Simona Halep po skoraj štirih urah ugnala s 15:13 v odločilnem nizu. Tokrat je bila prva igralka sveta boljša z 9:7 v odločilnem nizu.

»Ponosna sem nase, kar mi uspeva v Avstraliji. Polfinalni dvoboj je bil pravi vrtiljak, a sem znala brzdati čustva. Govorila sem si, naj se borim naprej in čakam svojo priložnost. Po dveh zapravljenih zaključnih žogicah sem dočakala novo, vmes rešila dve tekmičini in zmagala,« je podoživela dvoboj Simona Halep in priznala: »Po turnirju v Melbournu bom potrebovala dolg počitek.«

Tudi Caroline Wozniacki je morala pokazati vse svoje znanje, da je premagala presenečenje turnirja Elise Mertens. Belgijka je imela v drugem nizu pri vodstvu s 6:5 dve zaključni žogici za niz, a izgubila v podaljšani igri. »Po porazu imam mešane občutke. Želela sem zmagati. Po drugi strani sem lahko ponosna na svoj daleč največji uspeh,« pravi Elise Mertens.

V moški konkurenci je Marin Čilić v polfinalu potrdil izjemno pripravljenost, ki jo je kazal v četrtfinalnem dvoboju proti Špancu Rafaelu Nadalu. Hrvat je bil razred boljši od Britanca Kyla Edmunda, ki je imel nekaj možnosti le v drugem nizu, prvega in tretjega pa je izgubil gladko z 2:6. »Z izjemo drugega niza, ko sem preveč nihal, sem igral dobro. Veselim se dveh dni počitka pred finalom. Zelo mi bosta koristila,« se veseli Marin Čilić, ki bo nedeljskega tekmeca dobil jutri, ko se bosta dopoldne po srednjeevropskem času pomerila Švicar Roger Federer in Južnokorejec Kyle Edmund.

Če so na Hrvaškem navdušeni nad igrami Marina Čilića, pa so nezadovoljni, ker na nacionalni televiziji ne bodo mogli spremljati finala. V obvestilu za javnost so s HRT sporočili, da je lastnik televizijskih pravic avstralskega turnirja zahteval toliko denarja, kot bi znašale pravice za celoten Wimbledon in Roland Garros.