Slovenska nogometna reprezentanca bo nastop na evropskem prvenstvu 2020 lovila tudi prek novoustanovljene lige narodov, ki se bo začela letos jeseni. Malo je manjkalo, da bi Slovenija pristala v balkanskem kotlu s Srbijo in Črno goro, a jo je žreb potisnil v neatraktivno skupino s premagljivimi nasprotniki Norveško, Bolgarijo in Ciprom.

Zapleten sistem tekmovanja

Dvajset vstopnic za nastop na evropskem prvenstvu bodo prihodnje leto razdelili v rednih kvalifikacijah, reprezentance pa se bodo še pred tem pomerile v skupinskem delu lige narodov. Novo tekmovanje zagotavlja preostala štiri prosta mesta za uvrstitev na veliko tekmovanje z dodatnimi tekmami, ki bodo na sporedu zgolj tri mesece pred začetkom EP. V zapletenem in težko razložljivem tekmovalnem sistemu bi morala Slovenija v tretjem kakovostnem razredu lige narodov najprej osvojiti prvo mesto v skupini 3, ki ji v naslednjem ciklusu prinaša selitev v višji rang z zahtevnejšimi tekmeci in – kar je najpomembneje – priložnost za nastop v dodatnih kvalifikacijah, kjer se bo šestnajst zmagovalcev vseh skupin lige narodov pomerilo na izpadanje za zadnje štiri vstopnice za evropsko prvenstvo. Če se bodo zmagovalci skupin lige narodov uvrstili na evropsko prvenstvo že prek rednih kvalifikacij, bodo v dodatnih kvalifikacijah nastopile slabše uvrščene reprezentance iz skupin lige narodov.

Evropska nogometna zveza (Uefa) želi z ustanovitvijo lige narodov poskrbeti za več tekmovalnega naboja, saj odslej ne bo več prostih terminov za igranje prijateljskih tekem. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je na velikem odru v Lozani napovedal »zanimivo tekmovanje« in razkril pokal za končnega zmagovalca lige narodov, ki bo junija 2019 znan na zaključnem turnirju najboljše četverice iz najvišjega razreda. Uefa poskuša z novim sistemom zadovoljiti interese vseh držav, saj se bodo velesile pomerile med seboj, dodatno priložnost za uvrstitev na evropsko prvenstvo pa bodo imele tudi manj zveneče reprezentance. Najzahtevnejšo skupino v ligi narodov imajo Hrvati, ki se bodo v dvokrožnem sistemu udarili s Španci in Angleži.

Tomaž Kavčič: Cilj je prvo mesto

Novi selektor Tomaž Kavčič bo premiero na slovenski klopi doživel čez dva meseca na prijateljski tekmi v Celovcu proti Avstriji, prva resna tekma ga čaka septembra ob otvoritvi lige narodov. Na žrebu v Lozani je na tribuni sedel poleg predsednika nogometne zveze Radenka Mijatovića in sekretarke moških reprezentanc Lee Soklič. »Na žreb nimam vpliva, a sem zadovoljen s tekmeci. Prepričan sem, da lahko Slovenija enakovredno igra z vsemi tremi nasprotniki. Znašli smo se v skupini z dobrimi reprezentancami, a tudi mi nismo slabi. Cilj je osvojitev prvega mesta. Zagotovo se bomo dobro pripravili,« napoveduje Tomaž Kavčič, ki je ob prevzemu funkcije že zavihal rokave. Z vsemi reprezentanti je v rednih stikih, do marčevske preizkušnje proti Avstriji bo na tujem obiskal večino kandidatov za vpoklic v člansko vrsto.

S predsednikom zveze Radenkom Mijatovićem sta imela v minulih dveh dneh v Lozani imenitno priložnost za pogovore s selektorji in visokimi nogometnimi funkcionarji iz drugih evropskih držav. Radenko Mijatović je po opravljenem žrebu za ligo narodov povedal, da je slovenska skupina izenačena, a je prepričan, da bo izbrana vrsta konkurenčna. »Pričakovanja? Če želimo napredovati, moramo osvojiti prvo mesto. To je cilj selektorja in nogometne zveze,« je sporočil Radenko Mijatović.