Deseti tekmovalni dan prvega letošnjega turnirja največje četverice v Melbournu je bil prvi, ki med posamezniki ni ponudil večjega presenečenja. Zadnji so si polfinalno vstopnico priborili Roger Federer in Chung Hyeon pri moških ter Simona Halep in Angelique Kerber pri ženskah.

Prvi moški četrtfinale med Chung Hyeonom in Tennysom Sandgrenom je bil poseben, ker sta bila oba debitanta med najboljšo osmerico turnirjev za grand slam. Južni Korejec je upravičil vlogo favorita s svetovne lestvice, vnovič pa je dokazal, da zmagi proti Aleksandru Zverevu in Novaku Đokoviću nista bili naključni. Dvoboj bi se teoretično lahko obrnil na stran Američana v drugem nizu, ko je Sandgren serviral za zmago s 6:3, imel kasneje pobudo v podaljšani igri, po izgubljenem nizu pa je popustil.

Medtem ko je Chung Hyeon v četrtfinalu dobil 19 točk več od tekmeca (115:96), jih je Roger Federer prav tako za zmago v treh nizih dobil 20 več od Tomasa Berdycha (105:85). Čeh je bil v prvem nizu dolgo boljši tekmec, povedel je s 3:0, imel pri vodstvu s 5:3 zaključno žogico za niz na svoj servis, kasneje še eno pri vodstvu s 6:5 na tekmečev servis. Federer se je izvlekel in na poti do šeste zmage v Melbournu še peti dvoboj letos dobil brez izgubljenega niza. »Ves čas si dopovedujem, naj uživam v trenutkih. Včasih se je težje prebiti skozi prve kroge kot igrati v polfinalu ali finalu. Začel sem nervozno, nadaljeval precej bolje,« pravi Roger Federer, ki se je štirinajstič uvrstil v polfinale Melbourna, skupno pa že triinštiridesetič na turnirjih največje četverice. Pot do 20. lovorike na grand slamih mu bo skušal v petek preprečiti Chung Hyeon.

Angelique Kerber dokazuje, da se v Avstraliji znajde odlično. Predlani je osvojila turnir, se prebila do mesta številke ena na svetovni lestvici, lani pa doživljala številna razočaranja. Porazi Nemke v prvih krogih so bili stalnica. Letos se znova kaže v najlepši luči. V četrtfinalu je po zgolj 51 minutah povsem nadigrala Američanko Medison Keys. V polfinalu čaka Nemko številka ena v svetovnem tenisu, Simona Halep, ki se je prvič uvrstila v polfinale Melbourna. Čehinja Karolina Pliskova je bila namreč povsem nemočna. »Uživam v Avstraliji. Ljudje so prijazni na vsakem koraku, njihovo podporo čutim tudi na igrišču. Sijajna publika je ob dobri igri najpomembnejša za uspeh,« laska občinstvu Simona Halep.