Marcel Hirscher in Henrik Kristoffersen sta znova dokazala, da sta na tekmah svetovnega pokala v slalomu razred zase. Ne glede na to, kje po svetu se spopadata, so njuni dvoboji izjemni, zanimivi in popolni. Današnjega je šestič v tej sezoni dobil Marcel Hirscher, ki je ob navdušenju tisočih navijačev dosegel svojo 54. zmago v svetovnem pokalu, s katero se je izenačil z doslej najuspešnejšim avstrijskim smučarjem Hermannom Maierjem. Hirscher je Kristoffersenu preprečil četrto zmago v Schladmingu, s katero bi ob Avstrijcu Benjaminu Raichu postal najuspešnejši slalomist na avstrijskem štajerskem prizorišču.

Po prvi progi je imel Hirscher 20 stotink prednosti pred velikim tekmecem, ki je na drugi progi napadel kot lev. Ogromna prednost v cilju pred Švicarjem Danielom Yulom Kristoffersenu ni zadoščala za zmago. Hirscherju so organizatorji zelo dolgo pripravljali progo, Solnograjčan pa se jim je oddolžil z novim najhitrejšim časom. Kristoffersen je bil jezen na avstrijske navijače, ki so ga med smučanjem na drugi progi obmetavali s snežnimi kepami. »Marcel je bil tokrat boljši in je zasluženo zmagal. Menim, da si nisem zaslužil snežnih kep, saj se oba trudiva, da se na vsaki tekmi kaževa v najlepši luči,« pravi Henrik Kristoffersen. »Vedel sem, da moram smučati brezhibno, če želim ugnati Henrika. Znova mi je uspelo. Nepozabno,« je bil ponosen Marcel Hirscher.

Slovenska alpska smučarska reprezentanca je pet slalomskih januarskih klasik v Zagrebu, Adelbodnu, Wengnu, Kitzbühelu in Schladmingu končala brez točk svetovnega pokala. Štefan Hadalin je danes za 83 stotink zaostal za uvrstitvijo na drugo progo in zasedel 40. mesto, Žan Grošelj pa je odstopil. Hadalin je nosil startno številko 46, kot zadnji pa se je z najvišjo številko v finale uvrstil Francoz Robin Buffet (43). Slovenska reprezentanca v tehničnih disciplinah se bo na nadaljevanje sezone pripravljala na Plan de Coronesu.

Štiri Slovenke v finalu

Slovenska alpska smučarska reprezentanca je na šestem veleslalomu sezone na Plan de Coronesu dosegla lep ekipni uspeh. Ana Drev, Tina Robnik, Meta Hrovat in Ana Bucik so se uvrstile med dobitnice točk. Ana Drev je za eno mesto zgrešila uvrstitev med najboljšo deseterico, Ana Bucik pa se je prvič v sezoni uvrstila med dobitnice veleslalomskih točk. Skupno drugič, zanimivo, da obakrat na južnotirolskem prizorišču. Tina Robnik in Meta Hrovat pa sta doživljali že lepše veleslalomske čase kot danes z 18. in 19. mestom.

»Izpeljala sem nekaj dobrih zavojev, kar me najbolj veseli. Nisem pa sestavila celote,« je svoj nastop ocenila Ana Drev. »Zelo sem zadovoljen, saj vso sezono trdim, da je vsaka alpska smučarka, ki nosi slovenski dres, sposobna osvajati točke svetovnega pokala. To je danes potrdila Ana Bucik. Meta Hrovat je s taktično dovršeno vožnjo prišla do dobrega rezultata. Je mlada tekmovalka, ki se uči, zato potrebuje tako zahtevne tekme, kot je bila današnja. Ana Drev in Tina Robnik bi lahko na prvi progi pokazali nekaj več drznosti. V zahtevnih razmerah nista bili dovolj sproščeni in sta smučali v krču. Poleg tega je bilo treba na drugi progi smučati pametno, saj je bila tik pred ciljem past, ob kateri je lahko hitro prišlo do napake,« je sporočil glavni ženski trener slovenske reprezentance Denis Šteharnik.

Drugi zaporedni odstop Mikaele Shiffrin v Italiji

Drugi ženski veleslalom na priljubljenem južnotirolskem smučišču se ni izšel po načrtih Mikaele Shiffrin. Američanka je po nedeljskem odstopu na superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo odstopila tudi danes na Plan de Coronesu. In to že na prvi progi, tako da ni dočakala druge postavitve svojega trenerja. Sicer se je najboljša smučarka na svetu na eni od štirih preizkušenj v Italiji uvrstila na zmagovalni oder, ko je bila v smuku tretja, a je v povprečju v zadnjem tednu dosegla precej slabše rezultate kot v dosedanjem delu sezone. Svetovni rekord po zbiru točk v eni sezoni, ki ga je pred petimi leti dosegla Tina Maze, se zdi znova težko dosegljiv, saj Mikaela Shiffrin 14 tekem pred koncem sezone zaostaja za 937 točk.

Viktoria Rebensburg je dobila tretji veleslalom v tej sezoni. Skupno je dosegla 14. veleslalomsko zmago in se na večni lestvici izenačila s Tino Maze. Nemka pred olimpijskimi igrami prihaja v formo. Le tri stotinke je zaostala Ragnhild Mowinckel, ki se ni veselila prve zmage v svetovnem pokalu, kljub temu da je dosegla prvi čas prve in drugi čas druge proge. Podatek, ki kaže, da je bila Viktoria Rebensburg danes izvrstna. Tretje mesto je na veselje domačih gledalcev osvojila Federica Brignone, lanska zmagovalka preizkušnje na Plan de Coronesu.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo za ženske nadaljeval v Švici. V Lenzerheideju bo v petek preizkušnja v alpski kombinaciji, konec tedna pa bosta veleslalom in slalom. Moški bodo tekmovali v Garmisch-Partenkirchnu, in sicer jih v soboto čaka smuk, v nedeljo pa veleslalom.