Več kot 20 umetnikov, lastnikov galerij in uradnikov, med njimi filmar Olivier Assayas in nekdanji francoski minister za kulturo Frederic Mitterrand, se je podpisalo pod javno pismo, v katerem so pariške mestne oblasti pozvali, naj pred Muzejem moderne umetnosti v Parizu Koonsove 12-metrske skulpture roke, ki drži pisan šopek tulipanov, ne postavijo.

»Spomenik žrtvam naj izdela francoski umetnik«

V pismu so nasprotniki postavitve Koonsovega dela zapisali, da v 80-ih letih minulega stoletja sicer briljanten in domiseln umetnik danes velja za simbol industrijske umetnosti, ki je spektakularna in spekulativna, je povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Sprašujejo se tudi, če ne bi bilo primerneje, da bi se žrtvam terorističnega napada poklonili s spomenikom, ki bi ga izdelal francoski umetnik in opomnili, da mesto, kjer bi kip stal, ni v bližini Bataclana ali pa četrti z restavracijami in lokali, kjer so teroristi ubili 130 ljudi.

Umetnik po drugi strani upa, da bo delo v ljudeh vzbudilo vero v prihodnost in optimizem. Koons s svojim edinstvenim in inovativnim ustvarjanjem velja za enega najbolj prepoznavnih sodobnih umetnikov. Z deli, ki jih ne obdaja avra nedostopnosti, naslavlja najširše občinstvo. Navdih črpa iz najrazličnejših umetnostnih slogov, kot so nadrealizem, pop art in dadaizem, v njegovih delih pa harmonično sobivajo navidezno izključujoči se koncepti. Je tudi eden najbolje plačanih umetnikov na svetu.