Ker mačke niso muhe enodnevnice, ampak lahko živijo tudi 15 let in več, je, ko se odločate zanjo, dobro razmisliti, kakšno boste izbrali. Hišni ljubljenec, pa naj gre za psa, mačko ali hrčka, je odgovornost. Najprej je pomembno že to, koliko bo star mladič, ko ga boste odpeljali domov. Nekateri vzreditelji so mladiča pripravljeni predati novemu lastniku, ko je star šele osem tednov ali manj, a se stroka strinja, da mora ta biti z mamo vsaj do 12. tedna. Šele v treh mesecih bo namreč primerno socializiran, v nasprotnem primeru lahko usvoji vedenja, ki niso normalna, kot je sesanje prstov, odej in drugih predmetov.

Ko boste izbirali mačko, ne glejte samo na to, kakšne barve je in kako dolgo dlako ima, ampak jo nekaj časa opazujte, kako se vede. Najbolje je, da leglo obiščete takrat, ko mladiči ne bodo spali, ampak se bodo igrali. Pri lastniku se pozanimajte tudi, kako je bil vzgojen in ali se je v prvih tednih družil z ljudmi; če se ni, bo morda pozneje težje navezal stik z njimi. Ko boste v njegovi bližini, se vas ne bi smel bati, ampak bi moral za vas pokazati zanimanje, ko ga boste vzeli v naročje, pa ne sme gristi, pihati ali praskati. In še, če želite mačko, ki se bo igrala z otroki, izberite takšno, ki je zelo igriva.

Preglejte dlako in kožo

Ko boste spoznali njen značaj, jo je dobro odpeljati na pregled k veterinarju, saj se, sploh če izbirate mačko s podeželja, rado zgodi, da ima uši, bolhe ali črve v črevesju. Če pregled ni mogoč, lahko znake nezdravega mladiča z malo podrobnejšim pregledom opazite že sami. Najprej preverite kožo in dlako. Dlaka mora biti mehka in ne sme imeti lukenj, koža pa svetla in brez temnih lis, saj te lahko pomenijo, da ima mačka bolhe. Mladič ne sme imeti napihnjenega trebuha, ki lahko nakazuje na črve, ne sme pa biti niti presuh oziroma tako suh, da so vidna njegova rebra. Zobje naj bodo beli, dlesni rožnate in ne rdeče ali blede, zadnjična odprtina pa čista in brez znakov driske.

Ko boste mladiča izbrali, ga vseeno odpeljite k veterinarju, da ga natančno pregleda, če se le da, preden ga boste pripeljali domov, da ne bo širil bolezni na druge hišne ljubljenčke. Če boste na pregled čakali nekaj dni, pa ga do takrat ločite od drugih živali in otrok. Če imate v prihodnosti v načrtu več mačk, razmislite tudi o tem, da drugo posvojite hkrati s prvo. Stare mačke so namreč lahko teritorialne in bodo v hišnem gospodinjstvu težko sprejele novega mačjega člana. Nikakor pa si ne zadajte preveč dela, kot ga lahko prenesete.