Pridržane osebe sumijo, da so širili propagando v podporo milici sirskih Kurdov YPG, ki jo ima Turčija za teroristično organizacijo, čeprav je ta milica eden ključnih zaveznikov mednarodne koalicije z ZDA na čelu v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS). Trenutno preiskujejo najmanj 57 ljudi, aretacije pa so se zgodile predvsem v Istanbulu in večinsko kurdskem mestu Diyarbakir, je pisala turška tiskovna agencija Dogan.

Turški tožilci preiskujejo nepotrjene fotografije, ki naj bi nastale v sirskem mestu Afrin in so jih širili po družbenih omrežjih. Na fotografijah so domnevne civilne žrtve turške ofenzive. Med drugim so v provinci Van uvedli preiskavo proti štirim poslancem prokurdske stranke HDP, ki so na družbenih omrežjih pozivali ljudi k protestu, poroča turška televizija TRT. Turška policija je v nedeljo že preprečila proteste proti ofenzivi, imenovani Oljčna vejica, v Istanbulu in Diyarbakirju. K protestom je pozvala HDP, katere člani se že tako spopadajo s številnimi obtožbami, da so povezani s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK).

Turčija je minuli konec tedna začela kopensko ofenzivo proti Kurdom na severu Sirije. Sobotnemu letalskemu bombardiranju je v nedeljo sledil še vdor turških vojakov na območje sirskega mesta Afrin, ki je pod nadzorom YPG. Turčija namerava na tem območju vzpostaviti 30-kilometrsko tamponsko cono. Turškim vojakom so se pridružili tudi borci Svobodne sirske vojske (FSA), ki se sicer v prvi vrsti borijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Lavrov: ZDA spodbujajo separatizem sirskih Kurdov

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes obtožil ZDA, da načrtno spodbujajo želje sirskih Kurdov po neodvisnosti. V luči reševanja konflikta v Siriji pa je na mirovne pogovore, ki naj bi bili v Sočiju prihodnji teden, povabil tudi sirske Kurde.

V luči turškega posredovanja na severu Sirije proti tamkajšnji kurdski milici YPG je Lavrov ocenil, da so ZDA s pošiljanjem orožja Kurdom in drugimi dejanji neprimerno spodbujale kurdske želje po neodvisnosti. »To je bodisi nepoznavanje situacije ali pa absolutno zavestna provokacija,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Lavrov.

Erdogan: Za posredovanje v Siriji imamo podporo Rusije

Turški predsednik Erdogan je danes zatrdil, da Turčija ne bo omahovala niti za korak v boju proti Kurdom na območju mesta Afrin na severu Sirije. Dodal je tudi, da ima Turčija podporo Rusije. »Odločeni smo. Afrin bomo spravili v red. Ne bomo naredili niti koraka nazaj. O tem smo govorili tudi z našimi ruskimi prijatelji. Imamo dogovor,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Erdogan.

Rusija in Turčija sicer podpirata nasprotni si strani v sirskem konfliktu. Medtem ko je Rusija na strani režima Bašarja al Asada, Turčija podpira protivladne upornike. Po drugi strani se bori tudi proti sirskim Kurdom, ki se prav tako borijo proti Asadu, bili pa so ključni borci v boju proti džihadistični skupini Islamska država (IS).