Trije kandidati so se na javnem razpisu ljubljanske mestne občine potegovali za izvedbo rekonstrukcije in nadgradnjo avditorija Križanke, po dveh krogih pogajanj pa so se na občini odločili za podjetje Makro 5 gradnje. Koprsko podjetje je na koncu ponudilo najnižjo ceno.

Izbrali najugodnejšo ponudbo

Obnova avditorija bo brez davka stala slaba dva milijona (oziroma 2,4 milijona evrov z DDV), po nedavnih napovedih direktorja Festivala Ljubljana Darka Brleka pa naj bi izbrani gradbinec, če bodo vremenske razmere to dopuščale, obnovo začel predvidoma še ta mesec.

Ob koprskem podjetju so na občini pravočasno prejeli tudi ponudbi podjetja Ande, ki je na razpisu sodelovalo s partnerjem Duol inženiring, in podjetja VG5. Slednje je prvo ponudbo cene postavilo na slaba 2,4 milijona evrov, medtem ko sta podjetji Ande in Duol inženiring naložbo ocenili na nekaj več kot 2,2 milijona evrov, koprsko podjetje Makro 5 gradnje pa na dobrih 2,3 milijona evrov (vse cene brez DDV). Tudi po pogajanjih je bila najcenejša ponudba koprskega podjetja, ki je ceno spustilo na dobrih 1,9 milijona evrov (brez DDV), zato so se na občini odločili zanj.

Nova streha in nadgradnja opreme

Avditorij je konec aprila 2016 poškodoval sneg, ki je popolnoma uničil pomično streho in po takratnih ocenah občine povzročil za vsaj pol milijona evrov škode. Izbrani izvajalec bo zato moral obnoviti konstrukcijo platnene strehe nad poletnim gledališčem in uničeno platno nadomestiti z novim. Osnova strehe bo tudi po obnovi takšna, kot jo je že leta 1965 zasnoval inženir Miloš Marinček, a bo imela, da bi se izognili ponovnemu uničenju ob nenadni spremembi vremena, sodobnejše odvodnjavanje in vremensko postajo s senzorji. Ti bodo v primeru nenadnega padca temperature ali premočnega vetra samodejno zagnali motorni pogon za zapiranje strehe.

Poleg nove strehe bodo obnovo izkoristili tudi za posodobitev avditorija. Projekt med drugim obsega namestitev bočne vetrne zaščite proti Zoisovi cesti in dograditev odrske opreme ter obnovo projekcijskega objekta. Kot je že pred časom napovedal Brlek, v Festivalu Ljubljana upajo, da bo adaptacija končana do konca maja in da bodo takrat lahko začeli priprave na odprtje s predstavo v prenovljenem avditoriju. Obiskovalci si bodo namreč na posodobljenem odru Križank lahko poleti ogledali premiero muzikala Briljantina, ki ga bodo prvič izvedli v slovenskem jeziku.