Odvisnost od interneta je nova in še neraziskana vrsta zasvojenosti, zaradi česar so centri za zdravljenje odvisnosti redki in neučinkoviti. Mateja Železnik je v magistrski nalogi na ljubljanski fakulteti za arhitekturo zasnovala center, ki temelji na celostnem zdravljenju odvisnosti s pomočjo ustrezne arhitekturne in programske zasnove v prepletu z naravo. Ravno izbira lokacije v naravi je pomembno izhodišče, saj lahko ta s pozitivnimi učinki veliko prispeva k zdravljenju.

Ob čiščenju narave tudi čiščenje duše in telesa

Pomembno vlogo med arhitekturo in naravo pa igra kompleksna zasnova programa, ki vključuje vse od celostnega zdravljenja posameznikov do samooskrbnosti enote in sodelovanja z lokalno skupnostjo. »Proces zdravljenja je veliko bolj učinkovit ob opravljanju koristnega dela tako za soljudi kot naravo,« je prepričana Železnikova, saj si odvisniki ob čiščenju narave zdravijo tudi dušo in telo.

Po njenem mnenju bi bila Slovenija za lokacijo centra primerna - lokacija v Evropi je odlična, obenem pa se ponaša s prvinsko in raznovrstno naravo. Odličen prostor bi bil rob Ljubljanskega barja v vasi Podlipa pri Vrhniki, kjer je ravninski del s travnikom, ki se širi v sotesko v gozdu s potoki in jezerom. Ravno gozd in voda pozitivno vplivata tako na posameznikovo fizično kot psihično počutje.

Terapije tudi med krošnjami dreves

Dnevna programska zasnova v centru temelji na celostni obravnavi odvisnikov - zajema torej telesno, čustveno, socialno, mentalno in duhovno raven. Odvisniki v centru telo krepijo z rekreacijo, z različnimi terapijami, sproščanjem in meditacijo pa si krepijo duha. Prav tako pomembno je oblikovanje skupnosti, v katerih se odvisniki lahko med seboj povežejo ter se počutijo razumljene in sprejete.

Terapevtski program je zagotovo eden najpomembnejših, lokacija centra pa nudi možnost terapij tako na prostem kot znotraj stavb. Ena od možnosti so terapije na zemlji (v kozolcu, ki nudi zavetje in varnost), terapije na vodi (ta deluje pomirjujoče na posameznika in v njem prebuja hormon sreče) ter terapije na zraku, kjer se objekt nahaja med krošnjami dreves.

Pri načrtovanju arhitekture v naravi je najpomembnejši stik z njo, poudarek je na uporabi naravnih materialov, po možnosti lokalnega izvora. S pomočjo arhitekture lahko povečamo učinke narave na človeka ter ju povežemo v harmonično celoto, je prepričana Železnikova.