Peter Prevc se je že po današnji prvi polovici tekmovanja posameznikov sprijaznil, da ne bo ubranil naslova svetovnega prvaka v smučarskih poletih. »Drugega mi niti ne preostane. Če si desetkrat petnajsti in niti enkrat na stopničkah, je nerealno pričakovati, da bi bil tukaj,« je priznal Peter Prevc. A po prvi seriji mu je z novimi smučmi kazalo odlično. Bil je na četrtem mestu z zaostankom le 4,5 točke za vodilnim Norvežanom Tandejem. V drugi se je zgodilo podobno kot na večini letošnjih tekem in je nazadoval na sedmo mesto. »Prvi polet je pomenil napredek v primerjavi s prvima dvema skokoma tukaj, v drugem se mi je prikradla manjša napaka. Ker se je vse skupaj odvijalo počasneje, je bilo več možnosti, da naredim kaj narobe. V nasprotju z nekaterimi drugimi tekmovalci sem imel dobre razmere, a sem naredil podobno napako kot na Kulmu. Nisem še v taki formi, da bi nizal vrhunske skoke,« je analiziral dan v močnem sneženju in po koncu vseh obveznosti uteho našel v objemu dekleta Mine.

Zaradi vetra, ki je zelo hitro spreminjal smer in moč, je veliko tekmovalcev padlo v past, ker vodstvo tekmovanja ni pravočasno reagiralo s spremembo višine zaletišča. Čeprav je slovenski selektor Goran Janus na tribuni glasno protestiral, da je zaletišče zaradi vetra v hrbet prenizko, ga dogo časa niso poslušali. Tako so se v past zahtevnih razmer, ko zaradi nizke zaletne hitrosti niso imeli dovolj višine za dolg polet, v paketu ujeli Švicar Simon Ammann (zdrs z 9. na 15. mesto), Slovenca Jernej Damjan (z 8. na 16. mesto) in Anže Semenič (s 7. na 13. mesto) ter Japonec Noriaki Kasai (s 6. na 27. mesto). Za najboljših pet so zvišali zaletišče, moč vetra v hrbet pa je popustila.

»Sem pač med osmoljenci druge serije, v kateri ni bilo nobenega upora pod smučmi. Skoka sploh ne bom analiziral, ker je že šel v pozabo. Sploh nisem jezen, razočaran pa sem bil bolj minuli konec tedna, ko sem bil na Kulmu diskvalificiran,« je bil jedrnat Jernej Damjan, medtem ko je iz zvočnikov donela glasba, ki je bolj spominjala na pogrebno kot na glasbo za športno prireditev. »Skok sicer ni bil popoln, a zaletišče je bilo prenizko. 13. mesto zame ni polom, sobota je nov dan za napad na čim boljše skoke,« je skušal ostati veder Anže Semenič, ki je s 187 centimetri najvišji tekmovalec na prvenstvu.

Že v kvalifikacijah je nepričakovano izpadel Tilen Bartol, ki v Oberstdorfu ostaja predskakalec, saj še ni izpadel iz kombinacij trenerjev, da bi bil med četverico za nedeljsko tekmo ekip. Domen Prevc se je 23. mestom obtičal v ozadju. Začela ga je najedati negotovost, zakaj je bil na odskočni mizi med najpočasnejšimi. »Smo med osmoljenci z razmerami, a povsem v ospredju so tekmovalci, ki so trenutno najboljši. Sobota in nedelja sta nova dneva za napad,« je bil pošten slovenski selektor Goran Janus.

Tande, Freitag in Stoch s kolajno

Norvežan Daniel Andre Tande, nemški povratnik po poškodbi Richard Freitag in Poljak Kamil Stoch so leteli v svojem razredu in imajo po polovici prvenstva kolajne praktično že v rokah. Za vse tri je značilno, da imajo v nogah izjemno moč, ki je potrebna za profil letalnice v Oberstdorfu. Ta je s strmim zaletiščem in ostrim prehodom na odskočno mizo povsem drugačna od Kulma, kjer so bili v ospredju rojeni letalci. Vsi trije vodilni imajo za trenerje Avstrijce, za njihovo šolo pa je značilno, da v nasprotju s slovensko odskakujejo bolj v zrak. Norvežan Tande je bil najboljši v vseh treh današnjih poletih, v kvalifikacijah je postavil tudi nov rekord letalnice 238,5 metra.

»Za menoj je popoln dan. Rekordni polet je bil noro dober. Že ko sem odrinil z mize, sem vedel, da bom letel daleč. Nato sem le stisnil mišice in letel v dno. Tudi preostala poleta sta bila takšna, kot sem si želel,« je povedal Daniel Andre Tande, ki ima veliko oboževalk tudi med novinarkami. Jutri bosta še dve seriji posameznikov, v nedeljo bodo prvenstvo skleni s tekmo ekip, oba dneva bo začetek ob 16. uri.