Raziskovalci so nedavno ugotovili, da bi s testiranjem za genetske okvare lahko bistveno zmanjšali število žensk, ki vsako leto zbolijo za rakom rodil in dojk. V raziskavi, ki so jo objavili v znanstveni reviji Journal of the National Cancer Institute, so prišli tudi do ugotovitve, da bi bilo preventivno testiranje vseh žensk, starejših od 30 let, za zdravstveno blagajno manj obremenjujoče kot zdravljenje bolezni, ko se rak že razvije.

Testiranje za sorodnice obolelih

Ženskam s sorodnicami, obolelim za rakom, zdravniki predlagajo testiranje, s katerim ugotavljajo, ali se tudi pri njih pojavlja okvarjen gen, ki je odgovoren za razvoj določenih rakov. Preventivno se je testirala tudi igralka Angelina Jolie, ki je zaradi raka izgubila osem bližnjih sorodnic. Hollywoodska igralka si je zaradi tveganja, da se pri njej razvijejo resne bolezni, dala odstraniti dojki, jajčnika in jajcevoda. Ker je o svoji odločitvi tudi javno spregovorila, so raziskovalci v svoji raziskavi testiranje za okvarjena BRCA gena poimenovali po njej.

Britanski raziskovalci so ugotovili, da bi s testiranjem vseh žensk – tudi tistih, ki v družini nimajo raka – bistveno zmanjšali število obolelih. Kot navaja BBC, bi na ta način v Veliki Britaniji preprečili 64.500 rakov dojk, 17.500 rakov jajčnikov in tako rešili 12.300 življenj. Ranjit Manchanda z oddelka za ginekološko onkologijo je za BBC dejal, da gre šele za prvi korak. »Za zdaj testiranja še ne moremo ponuditi vsem ženskam,« je dejal.

Pri nosilkah okvarjenega gena do 90-odstotna verjetnost za pojav raka

Okvarjena gena BRCA1 in BRCA2 vplivata na sposobnost telesa pri popravljanju celične DNK. Okvarjen gen ne more popraviti napak, zaradi česar se poveča tveganja za vznik raka. Statistike pravijo, da imajo ženske približno dvoodstotno možnost, da zbolijo za rakom jajčnikov, pri tistih z genetsko mutacijo pa je verjetnost za pojav tega raka med desetimi in šestdesetimi odstotki. Rak dojke je pogostejši: verjetnost za pojav bolezni je nekaj več kot 12 odstotna, pri nosilkah genetske mutacije pa je verjetnost med 45 in 90 odstotki.

Samia al Qadhi, direktorica združenja Breast Cancer Care, pravi, da so številke o življenjih, ki bi jih rešili s testiranjem sicer fascinantne, a da kljub temu obstaja še nekaj neodgovorjenih vprašanj. »Testiranje za okvarjene gene ni mačji kašelj – potrebno se je pripraviti na rezultate, ki utegnejo spremeniti življenja testiranih,« je dejala za BBC. Opozorila je še, da je pred uvedbo testiranja vseh žensk potrebno razmisliti o zagotavljanju podpre tistim, ki jih po testiranju čakajo težke odločitve.