Novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki je položaj zasedla oktobra lani in tako postala tretja ženska v zgodovini Nove Zelandije na tem položaju, je danes prek twitterja sporočila, da je noseča. Ko bo junija rodila, bo postala šele druga državna voditeljica, ki je postala mama med opravljanjem premierske funkcije. Pred njo je med mandatom rodila le še pakistanska premierka Benazir Buto leta 1990.

Ker si je drznila zanositi, so jo številni kritizirali

Ko je Butova, ki je bila leta 2007 umorjena, sporočila, da je noseča, se je morala soočiti s številnimi kritiki. Takratna vodja opozicije Syeda Abida Hussain je celo dejala, da je Butova »požrešna«, ker želi kariero in družinsko življenje hkrati. Po njenem bi se morala ženska na takšnem položaju odpovedati materinstvu in se na ta način žrtvovati za dobrobit države.

Na srečo so se pogledi na noseče ženske na visokih položajih v večjem delu sveta precej spremenili. Kot navaja portal Quartz, je novozelandski parlament za razliko od japonskega zelo naklonjen materam. Japonska političarka, ki je lani na delo prišla s svojim dojenčkom, je bila denimo deležna resnega opozorila.

Nosečnost Jacinde Ardern združuje dva sodobna trenda: državni voditelji so pogosto mladi ljudje, ženske pa se za otroke odločajo vse kasneje. Večina ženskih voditeljic je visoke politične položaje zasedla v svojih petdesetih ali šestdesetih letih, ko so njihovi otroci že odrasli. Podobno kot Butova je tudi Ardernova položaj premierke zasedla v svojih poznih tridesetih.

»Nisem prva ženska, ki dela več stvari hkrati«

37-letna premierka, ki je vodenje takrat še opozicijskih laburistov prevzela samo tri mesece pred zmago na parlamentarnih volitvah 23. septembra, nikoli ni skrivala, da si želi otroka. Potem ko jo je novinar le nekaj ur za tem, ko je prevzela vodenje stranke, vprašal, če namerava imeti otroke, je dejala, da ni užaljena, saj je v javnosti o tem že govorila. Izpostavila pa je, da je v letu 2017 povsem nesprejemljivo, da bi ženska na delovnem mestu morala odgovarjati na tovrstna vprašanja.

»Nisem prva ženska, ki dela več stvari hkrati,« je še povedala in priznala, da je zelo vesela in vznemirjena. »Zasebno se zelo veselim nove vloge mame, hkrati pa ostajam osredotočena na svoje delo in dolžnosti kot predsednica vlade,« je dejala po poročanju dpa.

Ardernovo, ki bo rodila junija, bo med šesttedensko porodniško odsotnostjo pri opravljanju državniških funkcij nadomeščal njen namestnik Winston Peters.