»Sledil sem svojim sanjam. Uresničile so se!« je sporočil 35-letni Davor Rostuhar za hrvaške medije, potem ko je dosegel cilj. Rostohar se je tako pridružil 20 ljudem iz sedmih državah, ki so sami peš osvojili Južni tečaj. Hrvat sicer že 16 let potuje po svetu in je obiskal več kot 100 držav.

V redni komunikaciji med mesec in pol dolgim pešačenjem je tudi sporočil, da se je posebej veselil sončnih popoldnevov, ko je bila njegova senca pred njim in je imel občutek, da ima družbo. Čas si je krajšal tudi s poslušanjem glasbe. Dnevno je čez belo pokrajino Antarktike hodil med 10 in 12 ur ter prepešačil med 27 in 30 kilometrov. Temperature so bile med minus 15 in minus 25 stopinj Celzija, a je imel zaradi vetra včasih občutek, da je bilo minus 50 stopinj.

V 48 dneh pohoda si je privoščil tri dni premora

Sam je vlekel sani, na katerih je bilo na začetku odprave 120 kilogramov zalog hrane in opreme, na cilju pa so bile 50 kilogramov lažje. Shujšal je za približno deset kilogramov, čeprav je vsak dan pojedel hrano s približno energetsko vrednostjo 6500 kalorij. Privoščil si je samo tri dni premora, ki jih je preživel v šotoru. Posebej težka je bila zadnja etapa, ko se je moral vzpeti na 2150 metrov višine. Na koncu je moral poseči po dodatni obleki in si je nadel tri pare rokavic.

Rostoharja bodo z letalom danes ali pa v petek prepeljali v njegovo bazno taborišče Union Glacier, iz katerega se je napotil proti Južnemu tečaju. »Komaj čakam, da v štirih urah in pol preletim vse tisto, kar sem prehodil v 48 dneh, kakšna senzacija bo to,« je povedal za današnji Jutarnji list.

V soboto bo poletel v čilski Punta Arenas, kjer ga čaka njegova punca. Potem se bosta za nekaj dni odpravila v Argentino, kjer je poletje in se bo Rostohar lahko ogrel. Vrnitev v Zagreb je predvidena za 30. januar.