Do osnutka novih ameriških meril za uporabo jedrskega orožja se je dokopal Huffington Post. Razkriti dokument napoveduje razvoj novih taktičnih jedrskih konic in raket za podmorniško floto, obnovo jedrskega arzenala, varnostno posodobitev jedrskih silosov ter delno spremenjeno doktrino uporabe jedrskega orožja. Dokument v večini nadaljuje dosedanjo doktrino, temelječo na jedrski triadi, torej združeno jedrsko oborožitvijo v zraku, na kopnem in na morju kot hrbtenici odvračanja napadalcev. Ne sledi pa več tabuju o uporabi jedrskega orožja, saj kaže na pripravljenost, da ga ZDA (znova) uporabijo prve.

Pri tem naj bi bile oči uprte v Rusijo, ki si je že pred dvema desetletjema prisvojila pravico do prve uporabe taktičnega jedrskega orožja ob morebitni vojaški ogroženosti od zveze Nato in njenih konvencionalnih sil. Osnutek Pentagona prvič obravnava rusko daljinsko vodeno jedrsko podmornico, pravico do prvega (taktičnega) jedrskega udara pa si ZDA pridržujejo tudi v primeru (ruskega) kibernetskega napada, ki bi lahko ohromil na računalniški tehnologiji utemeljeno večino infrastrukture v ZDA in njenih zaveznicah z vsemi posledicami vred. Snovalci novih meril ugotavljajo, da trenutni ameriški jedrski arzenal ne odvrača potencialih sovražnikov ZDA in njihovih zaveznic, ker med njimi prevladuje prepričanje, da ga zaradi njegove apokaliptične moči noben predsednik ne bo uporabil. Novo taktično jedrsko orožje z omejeno močjo naj bi ZDA tako znova zagotovilo dejanski odvračalni učinek.

Pentagon, ki pristnosti osnutka ni zanikal, se je na objavo odzval z razlago, da je razprava o merilih široka in zajeta v več osnutkih, pri katerih bosta imela zadnjo besedo obrambni minister in predsednik.