Včeraj je na kranjskem sodišču nekdanja gostilničarka Mirjana Grašič Šircelj povedala, zakaj se ob ravnanju kranjske občine oziroma nekdanjega župana Mohorja Bogataja počuti ogoljufano in terja 600.000 evrov odškodnine.

»Leta in leta so mi dopovedovali, da je glede na prostorske akte naša hiša z okoli 4000 metri zemlje predvidena za rušenje. V njej smo stanovali in imeli gostilno desetletja. Ko sem spoznala, da bo tam potekala obvoznica, sem v času župana Damijana Perneta gostilno prodala. Mojo cenitev so znižali za skoraj 600.000 evrov, a tedaj nisem imela izhoda. Toda občina je leta 2014 v isti stavbi odprla medgeneracijski center, čeprav je bil objekt prej in je še zdaj predviden za rušenje,« je nenavadno zgodbo strnila nekdanja gostilničarka.

Medgeneracijski center je občino stal okoli 700.000 evrov, še okoli 400.000 je prispeval dobrotnik Vincenc Draksler. Objekt, v katerem so bila nekoč poleg gostilne tudi stanovanja, je spremenil tudi namen, kot v posmeh tožnici je v njem zdaj bife. Nekdanji župan Damijan Perne je povedal, da so objekt kupili izključno za rušenje, »občina z njim takrat ni imela nobenega drugega namena«. Drugačno odločitev je sprejel Mohor Bogataj, njegov naslednik. Ta zaradi zdravstvenega stanja ni predviden za pričanje.

Prenova brez gradbenega dovoljenja

Občina je v času županstva Mohorja Bogataja objekt, predviden za rušenje, temeljito obnovila in za to ni pridobila gradbenega in tudi ne uporabnega dovoljenja. Brane Šimenc, tesni sodelavec nekdanjega župana Bogataja, je včeraj pojasnil: »Šli smo vprašat inšpektorico, ta je rekla, da ne potrebujemo dovoljenja.« Inšpektorica Aleksandra Velkovrh je namreč po inšpekcijskem ogledu objekta leta 2014 presodila, da ne gre za gradnjo, ki bi potrebovala dovoljenja, kot jih predvideva zakonodaja za prenove, novogradnje. Tožnica nasprotno trdi, da je »pridobila dokumentacijo, ki jasno kaže, da ni šlo za nobeno vzdrževanje, ampak popolno prenovo stavbe, od stropov do oken«.

Občina vztraja, da je medgeneracijski center, vreden več kot milijon evrov, nastal povsem zakonito, Mateja Koprivec, občinska pravobranilka, pa je včeraj sodišču predlagala, naj ne upošteva dokazov, ki jih je prispeval odvetnik tožeče stranke, ker naj ne bi bili ustrezno podkrepljeni. Med njimi je tudi članek iz časopisa Dnevnik, v katerem dobrotnik Vincenc Draksler oporeka gradnji v za rušenje predvideni stavbi, češ »da ne bo metal denarja stran«. A denar je na koncu kljub temu prispeval, občina pa zdaj zatrjuje, da je prav dobrotnik iz Švice, ki je Kranju podaril več kot milijon evrov, vztrajal pri gradnji v stavbi na Cesti talcev v Kranju.

Sodišče o dokazih še ni odločilo, Mirjana Grašič Šircelj pa vztraja, da je bila pri vsem skupaj ogoljufana in zavedena: »Če bi mi občina omogočila, da tako prenovim stavbo in v njej izvajam profitno dejavnost, nikdar ne bi prodala družinske hiše in gostilne, še manj po ceni, ki je bila dobesedno izsiljena.«