Okoliščine v današnji zimski naravi so šle v prid planincu oziroma turnemu smučarju, ki ga je danes opoldne nad planino Koren, pod Zvohom (1971 m), odnesel plaz. Potem ko je že imel smučke na rami po turnem smučanju, ga je zasul plaz. V gmoti snega, ki ga je zasula, je deloval prisebno, imel pa je veliko srečo. V dolino so ga izpod Zvoha odpeljali reševalci helikopterske posadke, ki ni imela lahkega dela.

Brez hujših poškodb

Pihal je namreč močan veter, kar za helikoptersko reševanje še zdaleč niso lahko okoliščine. Slednje so bile srečne za ponesrečenega moškega (star je okoli 40 let, doma iz osrednje Slovenije), ki je kljub šoku ravnal zelo prisebno. Grebel je z rokami in uspelo mu je priti do telefona ter poklicati reševalce. Pri tem je bilo pomembno, da je telefon še deloval in je obenem imel dostop do omrežja.

Ko so na kraj nesreče prispeli reševalci GRS Kranj, je bil v snegu še vedno zakopan, a je z njimi lahko normalno komuniciral, kar je olajšalo akcijo. Po prvih podatkih naj ne bi imel hujših poškodb. Bil je dobro opremljen za zimske razmere v gorah, a Andrej Kecman iz GRS Kranj opozarja: »Narava je zaradi sneženja, zmrzovanja in vetra poskrbela za vse prej kot prijazne razmere za pohode v gore. Seveda vse to prispeva tudi k povečani možnosti za proženje plazov. Naš ponesrečeni je imel srečo tudi v tem, da plaz le ni bil tako velik, da bi ga potegnil pregloboko oziroma prekril s preveč snega. Opozarjamo pa vse, naj pretehtajo vse okoliščine, preden se odpravijo v zimsko naravo, ker nevarnosti ne manjka.«

Januarja doslej 13 posredovanj

V omenjeni akciji so posredovanje organizirali tako iz zraka kot po tleh, reševalcem pa so zavzeto pomagali tudi delavci RTC Krvavec. Na srečo se je omenjeni smučar po sproženem plazu, ki naj bi drsel vsaj sto metrov v globino po pobočju Zvoha, ponovno rodil.

Gorski reševalci so v januarju v različnih akcijah posredovali 13-krat, za zdaj hujših posledic nesreč na srečo ni. Leta 2010 je plaz na Krvavcu pokopal smučarja, ki mu kljub reševanju ni bilo več pomoči. Smučal je zunaj označenih prog, kar je dokaj pogosta navada smučarjev tudi v tujini; tudi v tej zimi so že bile tragične posledice proženja plazov v tujini. Prav zaradi hitrih menjav vremena oziroma spreminjajočih se razmer v naših gorah je na mestu izredna previdnost tako pri pohodništvu kot vseh oblikah smučanja.