»Vsaka destinacija je lahko luksuzna. Luksuz pomeni bivati v odličnem hotelu, imeti možnost večerjati v dobri restavraciji ter imeti na razpolago vodnika in šoferja, ki gosta vodita pri spoznavanju destinacije. Pomembno je, da znajo v hotelu prisluhniti željam in zahtevam svojih gostov in jim jih tudi uresničiti. Luksuz sta zasebnost in mir. Čas, ko se lahko gostje umaknejo iz tega ponorelega sveta in so popolnoma sproščeni,« meni direktorica Agencije Star Travel Barbara Beč.

Po njenih besedah so bele peščene plaže in turkizno modro morje še vedno sanje vsakogar, idilični gorski hoteli in koče pa izžarevajo tradicionalni šarm in toplino. Med najbolj priljubljenimi so Maldivi, francoska Polinezija, karibski otoki, med zimskimi destinacijami prednjačijo švicarske in avstrijske Alpe. Tu sta Saas Fee in Lech.

»Naša agencija nima vnaprej pripravljenih potovanj. Vsako potovanje je pripravljeno po meri gosta ter po njegovih specifičnih potrebah in željah. Gost nam sporoči datum odhoda, dolžino potovanja in približen znesek, ki ga namerava zanj porabiti, in mi mu pripravimo potovanje po meri. V tem primeru luksuz ne pomeni samo hotelov s petimi zvezdicami in visokih cen, ampak pomeni prilagajanje gostu in njegovim specifičnim zahtevam,« je jasna Bečeva.

Cene najprestižnejšega aranžmaja, ki so ga organizirali, nam ni hotela zaupati. Povedala je, da je šlo za eno najzahtevnejših potovanj – z veliko različnimi hoteli, prevozi, izleti, rezervacijami restavracij, praznovanjem rojstnega dne, najemi helikopterja, prestižnih jaht, organizacijo varstva otrok…

Ali se tudi Slovenci odločamo za potovanja ali počitnice z vrtoglavimi zneski? Da, pogosto, odgovarja Bečeva. »Če nekdo vse dni v letu dela in skrbi za eno ali več lastnih podjetij in za nešteto zaposlenih, je samoumevno, da si nato privošči tudi lepe počitnice, pri katerih ni pomembna cena, ampak razvajanje in sprostitev.«

Pa vendar se zgodi, da so želje in zahteve strank v povezavi s potovanji ali počitnicami včasih malce nenavadne oziroma celo bizarne: večerje na najbolj neverjetnih krajih, kot v restavraciji pod vodo, poročni šopek, ki ga je treba iz Slovenije dostaviti na Sejšele, organizacija zaroke na najvišjem stolpu na svetu, najem celega otoka za organizacijo poroke…

»Slovenci radi potujemo in raziskujemo svet. Seveda je veliko ljudi navdušenih nad luksuznimi počitnicami, veliko pa jih potuje z namenom spoznavanja novih kultur in krajev, pri čemer luksuz ni tako pomemben,« dodaja Barbara Beč.

Okoli sveta

»Slovence zanimajo različne oblike turizma, nekateri so navdušeni tudi nad luksuznimi storitvami in destinacijami, ki vse to ponujajo. Predvsem veljamo Slovenci za popotnike, veliko potujemo, prosti čas nam veliko pomeni in ga znamo koristno izrabiti. Pri Slovencih postaja, kot opažamo, luksuz predvsem prosti čas, ki ga zmanjkuje. Zato z dobro logistiko in poznavanjem destinacij pripomoremo k optimalni izrabi časa,« pojasni Nika Vrhovnik iz Turistične agencije Palma.

»Z vidika naše ponudbe luksuzne počitnice obsegajo potovanja na druge celine, potem so tu bolj eksotične destinacije – Karibi, Bahami, pacifiško otočje… Tudi med križarjenji se najde veliko ponudb, ki bi jih lahko uvrstili med luksuzne počitnice. Seveda pa je to lahko tudi kakšen bližji kraj, prestolnica ali hrvaška obala, če se gost odloči za storitev na zelo visoki ravni – hotel s petimi zvezdicami, storitev vse vključeno in podobno,« meni sogovornica.

Kot v zadnjem času najbolj priljubljene omeni Šrilanko in Maldive, Kubo, Sejšele, Mavricij, Dubaj, Miami in križarjenje po Bahamih. Vedno bolj so priljubljena tudi potovanja okoli sveta v kombinaciji z različnimi prevoznimi sredstvi.

»Dolga potovanja so razpisana vnaprej, običajno gre za manjše skupine po deset do petnajst oseb. Tudi pri križarjenjih organiziramo skupinske odhode, čeprav je zelo veliko križarjenj z individualnimi odhodi. Vsekakor veliko ponudb pripravimo glede na posamezne želje gosta in gre za individualne aranžmaje, pri katerih prisluhnemo željam gostov in skupaj oblikujemo najboljšo ponudbo,« dodaja Vrhovnikova.

Kot najprestižnejši aranžma omeni križarjenje okoli sveta, za katero je treba odšteti 12.000 evrov in več na osebo. Med dražja sodijo potovanja v bolj eksotične dežele (Maldivi in Mavricij stanejo več kot 6000 evrov, Sejšeli več kot 8000 evrov, za Dubaj je treba odšteti več kot 4000 evrov). Slovencev, ki si omislijo tovrstna potovanja ali počitnice, vsekakor ni malo.

»Mladi popotniki imajo svoj način potovanja, ki je vezan na daljša obdobja in je seveda v tem primeru finančna konstrukcija potovanja podrejena nižjemu osebnemu proračunu. Za luksuzna potovanja se odločajo mladoporočenci in starostno srednja, pa vendar še vedno zelo aktivna populacija med štiridesetim in petdesetim letom ter ne nazadnje vedno močnejša 'srebrna generacija' petdeset plus, ki je izjemno aktivna in finančno preskrbljena, hkrati pa ima manj časovnih omejitev za potovanje,« dodaja Nika Vrhovnik.