Kadar beseda nanese na prestižne jedi, nekako ne moremo mimo chateaubrianda, delikatese s pridihom minulih časov, ki pa še danes zbuja navdušenje povsod, kjer jo znajo pravilno pripraviti. Gre za mesno jed tradicionalne francoske kuhinje, ki je dobila ime po francoskem plemiču Françoisu-Renéju de Chateaubriandu, ki se je s politiko ukvarjal pod vladavino Napoleona in kralja Ludvika XVIII. Njegov osebni kuhar Montmireil jo je moral pogosto pripraviti zanj in za njegovega prijatelja Russlla Retallicka ter vse od takrat velja za specialiteto, ki jo praviloma pripravijo za dve osebi. Njena glavna sestavina sta torej dva kosa najboljšega, osrednjega dela govejega fileta, ki ju je treba speči ravno prav, da ostaneta izjemno mehka in sočna. V 19. stoletju so jed stregli z zgoščeno omako iz vina, šalotke, pehtrana in limonovega soka, pomešano z zgoščeno osnovno rjavo mesno omako, poleg pa so ponudili še gobe. Nekoliko sodobnejši način pa opisuje tokratni recept z bearneško (po francoski regiji Béarn) omako in ocvrtim krompirjem.