Dolores O’Riordan se je rodila 6. septembra 1971 v okolici Limericka na zahodu Irske. Bila je najmlajši otrok ter imela pet bratov in sestro. O’Riordanova se je v pogovoru za Rolling Stone leta 1995 spominjala, da je bilo otroštvo veselo, čeprav je družina živela precej špartansko. K temu je botrovala očetova poškodba, ki je breme zaslužka naložilo izključno na pleča njene matere. Razmere so se, ko je bila Dolores stara le sedem let, še zaostrile, ko je njena sestra ponesreči zažgala skromno hiško na podeželju, kakšnih 5 kilometrov izven Limericka. Družinsko tragedijo so tedaj preprečile tesne podeželske vezi. Sosedje so namreč uspeli zbrati dovolj sredstev, da je družina lahko kupila novo in večjo hišo.

Dolores je sicer odraščala v tradicionalnem katoliškem okolju. Bila je navdušena nad papežem Janezom Pavlom II. in nastopala celo za sedanjega papeža Frančiška. Njena vzgoja pa je oblikovala tudi njeno mnenje glede splava. Ni bila sicer izrecno proti, a je bila kritična do žensk, ki so se znašle v situaciji, ko je bil splav potreben.

Z Linger na avdicijo, prek MTV do svetovne slave

S petjem se je pričela ukvarjati v ranem otroštvu. Nad njenim glasom so bili navdušeni že, ko je bila stara pet let. V šoli so zaradi njenega petja kdaj prekinili pouk, tudi sicer pa naj bi ob njenem petju že v zgodnjih letih v sobi zavladala tišina. Njena osnovna šola je bila zelo tradicionalno irska, kjer je pouk potekal v gaelščini, učenci pa so se med drugim učili igrati irske piščali in tradicionalne irske plese. Prvo pesem je napisala že pri 12 letih, leta 1990 pa se je odločila preizkusiti na avdiciji za pevko skupine The Cranberry Saw Us. O’Riordanova je zasedbo, ki je nastala leto prej, poskušala prepričati z več besedili, navdušila pa jih je s tedaj še nedodelano različico uspešnice Linger.

Čeprav so zasedbo, ki se je po novem imenovala le še The Cranberries, založbe že kmalu začele oblegati, pravega uspeha še nekaj časa niso zabeležili. Tudi izid prvega albuma Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? marca 1993 je minil dokaj neopaženo. Vse se je spremenilo, ko so kot predskupina angleške zasedbe Suede pritegnili pozornost MTV-ja. Glasbena televizijska postaja je njihove videospote pričela redno predvajati v njihovem programu, single Linger pa je leto po prvem izidu dosegel 14. mesto na britanskih glasbenih lestvicah. Album Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? se je zavihtel celo na sam vrh.

Leta 1994 so izkoristili slavo in izdali drugi album No Need to Argue, za katerega so v enem letu prejeli tri platinaste plošče, pesem Zombie, ki jo je navdihnil tragični dogodek, ko je v Londonu v eksploziji Irine bombe umrl otrok, pa je skupino povzdignila do svetovnega zvezdništva in jim prislužila oznako največjega irskega glasbenega fenomena po U2.

Po koncu 20-letnega zakona turbulentno obdobje in zdravstvene težave

Leta 1994 se je O’Riordanova poročila z Donom Burtonom, ki je svoj čas organiziral turneje glasbene zasedbe Duran Duran. Rodili so se jima trije otroci, leta 2014 pa se je par po 20 letih zakona ločil. To je bilo turbulentno obdobje v njenem zasebnem življenju, ki je doseglo vrhunec novembra 2014. O’Riordanova se je med letom z letalsko družbo Air Lingus zapletla v prepir in pretep s kabinskim osebjem. Umirila se ni niti ob pristanku, ko so jo prišli aretirati policisti. Na te se je drla, da so njihove plače izplačane s pomočjo njenih davkov. Enemu policistu je celo dala čelno, medtem pa se je drla: »Jaz sem kraljica Limericka! Jaz sem ikona!«

Incident je O’Riordanova obžalovala in kasneje razkrila, da je bila v tem obdobju v hudi osebni stiski zaradi razpada zakona. Njeno kesanje je prepričalo tudi sodišče, ki ji je ponudilo možnost, da se obsodbi izogne s pisnim opravičilom in donacijo 6 tisoč evrov za dobrodelne namene. Maja 2017 je pevka razkrila, da so zdravniki leta 2015 ugotovili, da ima bipolarno motnjo. S simptomi bolezni naj bi se borila že dalj časa.

Po izidu sedmega albuma Something Else, na katerem so zbrane orkestralne priredbe največjih uspešnic in tri nove pesmi, 28. aprila 2017 so se The Cranberries pripravili na novo turnejo po Veliki Britaniji, Evropi in ZDA, a so jo morali že kmalu po začetku prekiniti. Kasneje so odpovedali tudi preostale termine. Uradni razlog za prekinitev turneje so bile težave s hrbtom, ki naj bi pestile O’Riordanovo.

Do letošnjega januarja se je njeno zdravstveno stanje izboljšalo in pevka je imela po prekinitvi turneje za seboj tudi že nekaj nastopov, ko je včeraj z jasnega prišla novica, da je umrla v Londonu, kjer je bila na snemanju.