Namesto današnjega dopoldanskega treninga v bližnjem Domu športov je bila v hotelu Panorama, kjer so nastanjeni igralci in vodstvo reprezentance, burna novinarska konferenca. Za prvi šok je poskrbel že generalni sekretar RZS Goran Cvijič: »To, kar se nam dogaja na tem EP, je šlo krepko čez mejo normalnega razuma in okusa. Zato vodstvo zveze resno razmišlja o tem, da bi protestno zapustilo tekmovanje, čeprav se sočasno zaveda hudih posledic, ki bi jih prinesla takšna odločitev. Na dopisni ali izredni seji se bo predsedstvo odločilo, kaj bo storilo.« Od dopisne seje danes ni bilo nič, bo pa predsedstvo RZS o morebitnem predčasnem odhodu Slovenije z EP razpravljalo na današnji izredni seji ob 15. uri v Zagrebu.

Slovenski tabor je takoj po tekmi z Nemčijo vložil uradno pritožbo zaradi zadnje odločitve sodnikov iz Litve, ki jo je danes do devetih zjutraj argumentiral z dvema kršitvama pravil: napačno sankcioniranje Blaža Blagotinška pri nemškem izvajanju zadnjega hitrega centra v zadnjih sekundah tekme in posledično napačna odločitev za rdeči karton zanj in sedemmetrovko za Nemčijo. »Blaž Blagotinšek pri izvajanju hitrega centra ni oviral nasprotnikovega igralca, njegova edina kršitev pravil je bila, da je stal bližje od predpisanih treh metrov od sredinske črte. Pravila so povsem jasna: v takšni situaciji bi moral igralec dobiti dvominutno kazen, začetni met s sredine igrišča pa bi se moral ponoviti,« je pravila in sankcije pojasnil reprezentančni direktor Uroš Mohorič, pravilnost argumentov pa je pisno potrdila tudi komisija za sojenje pri RZS.

Blaž Blagotinšek bo lahko igral

Točno opoldne je disciplinska komisija EHF na prvi stopnji hitro sprejela odločitev: zavrnila je pritožbo Slovenije s čudnim pojasnilom, da se zveza ne more pritoževati na odločitve sodnikov. Ker se vodstvo RZS s takšno razlago ni strinjalo, saj naj ne bi šlo za sodniško presojo, ampak neposredno kršenje pravil, je takoj uporabilo možnost ponovne pritožbe, odločitev na drugi stopnji pa naj bi bila znana šele jutri. Slovenska zveza je sočasno napovedala, da razmišlja tudi o civilni tožbi proti EHF in prijavi na mednarodno športno razsodišče CAS. Več sreče so imeli v slovenskem taboru z Blagotinškom, ki bo lahko igral proti Črni gori. Sodnika sta ga zaradi rdečega kartona prijavila, a komisija EHF proti njemu ni sprožila dodatnih disciplinskih postopkov. Če bi bila odločitev drugačna, Slovenija namesto Blagotinška (jutri praznuje 24. rojstni dan) ne bi mogla prijaviti drugega igralca, saj to v primeru kazni ni mogoče.

»Če bi jaz odločal, bi zapustili Hrvaško,« je bil danes odločen selektor Veselin Vujović. »Že toliko blata in gnoja je bilo zlitega na rokomet, da mora to nekdo končno začeti čistiti. Ne smemo molčati in ponižno sklanjati glave. To, kar se dogaja, je groza, sramota, cirkus. Sodnika sta ob videoanalizi s črno krpo prekrila zaslon, da se ni videlo, kaj gledata. Kaj sta skrivala? Za svojo odločitev sta potrebovala več kot deset minut, zato menim, da sta čakala na ukaz od nekoga zgoraj, kaj naj storita. Imela sta slušalke v ušesih in nista bila sama sposobna oceniti situacije in sprejeti pravilnega sklepa, zato jima je nekdo očitno naročil, kako naj se odločita. Na tekmi je pet uradnih oseb, dva sodnika, dva delegata in supervizor, vendar nihče od njih ne pozna pravil. Namesto da bi njih poslali domov in vrgli iz rokometa, grozijo nam in nas kaznujejo,« se je jezil Vujović, ki pravi, da sodniki, ki so oškodovali Slovenijo proti Makedoniji in Nemčiji, ne bodo kaznovani. »Vzeli jim bodo le članske izkaznice Rdečega križa za dva meseca, nato pa bodo nadaljevali delo. A to delo ni sojenje, ker oni niso pravi sodniki, ampak sodni izvršitelji, ki opravljajo takšne umazane posle po ukazih in navodilih od zgoraj. Cela Evropa ve, kdo so tisti zgoraj, toda vsi molčijo.«

Nimajo jajc, da bi ga kaznovali

Vujović je na EP poskrbel že za nekaj izpadov z ostrimi izjavami in čudnimi potezami, a ga ni strah, da bi ga kaznovali. »Če bi imeli jajca, a jih nimajo, bi me že zdavnaj kaznovali. Vendar nimajo čiste vesti in tega ne storijo. Za to, kar sem v zadnjih dneh izjavil, proti Nemcem pa stopil v gol, bi si zaslužil kazen, a me nihče niti ni prijavil. Toda če bi dobil kazen, to ne bi bilo prvič, kajti v skoraj 25 letih trenerskega dela sem bil že velikokrat kaznovan zaradi njihovih napak in neumnosti. Sodniki najprej kradejo na igrišču, potem gredo med delegate. Če mislite, da se potem iz lopovov spremenijo v poštenjake, se motite. Postanejo še hujši in še naprej kradejo in goljufajo, za nagrado pa dobijo kakšno pomembno funkcijo v rokometu,« je bil kritičen Črnogorec, ki bo jutri dopolnil 57 let. Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi bil ostro kaznovan ali reprezentanca zaradi njega, je odgovoril: »Rešitev je jasna – odstopil bi kot selektor.«

Po dolgem monologu se je Vujović le sprostil in se osredotočil na današnji odločilni dvoboj z reprezentanco svoje domovine Črne gore, po katerem bo znano, katera ekipa se bo uvrstila v drugi del EP v Varaždinu. »V šali pravim, da jaz v nobenem primeru ne morem izgubiti: sem Črnogorec in selektor Slovenije. Ker sem profesionalec, si želim, da zmaga Slovenija, a da oboji, ne glede na razplet, zapustimo igrišče s čistimi obrazi. To je najpomembneje, medtem ko je Coubertinovo pravilo, da je pomembno sodelovati, ne pa zmagati, že zdavnaj umrlo. Žal je pomembno ukrasti in zmagati, toda mi še nismo pripravljeni na krajo, smo pa na zmago. Imamo dovolj kakovosti in pameti zanjo,« napoveduje »Vujke«, ki ima v reprezentanci Črne gore tudi dva bližnja sorodnika – Miloša in Stevana Vujovića.