Nesreča se je pripetila na lokalni tržnici v mestu Gamagori. Tam so namreč prodali pet rib napihovalk, ki jim niso odstranili jeter - predela v ribi, ki vsebuje strup. Od prodanih rib so našli že tri, dve pa še pogrešajo.

Priprava ribe napihovalke (jap. fugu fish) mora biti izjemno previdna, saj že manjša napaka pomeni smrt za tistega, ki jo užije. Vsako leto imajo na Japonskem več primerov zastrupitve.

V mestu Gamagori tako množično pozivajo ljudi, naj vrnejo kupljene ribe, ki bi utegnile biti strupene. »Po celem mestu z zvočniki na javnih prostorih urgentno pozivamo ljudi, naj se izogibajo zaužitje fugu ribe,« je za tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik Koji Takayanagi.

Ribo napihovalko pripravljajo le večji kuharski mojstri, ki poznajo potek priprave, zato pa morajo biti tudi ustrezno licencirani. Riba se lahko zaužije surova (kot sashimi), ali pa kuhana v juhi. Največji koncentrat strupa, ki ga poznamo kot tetrodotoxin, predstavljajo jetra, jajčniki in koža. Za zaužitje ni znanega nobenega protisredstva.