Za obe ekipi je točka izredno pomembna. Branilci naslova so prišli vsaj do ene točke, ki o drugem delu lahko odloča o uvrstitvi Nemčije v drugem delu tekmovanja, enako pa velja za Slovenijo, saj bi z morebitno zmago nad Nemčijo vsaj delno nadoknadila primanjkljaj po porazu z Makedonijo.

Šest sekund pred koncem dvoboja je Slovenija po golu Blaža Janca povedla s 25:24. Litovski sodniški par Gatelis-Mazeika je nato po izteku igralnega časa po protestu nemške klopi uveljavil novo rokometno pravilo in po ogledu videoposnetka, ta je v uporabi od SP 2015 v Katarju, dosodil sedemmetrovko za Nemčijo, s katero so Nemci po golu Tobiasa Reichmanna prišli do izenačenja.

Vprašanje, ki ga bo morala rešiti EHF, je, ali je bila dosojena sedemmetrovka pravilna. Sodnika sta Blažu Blagotinšku, ki naj bi bil v trenutku zadnjega nemškega napada manj kot tri metre oddaljen od sredine igrišča, s tem naj bi na nedovoljen način oviral zadnji nemški napad, pokazala rdeči karton in sedemmetrovko za Nemčijo.

Zdaj bo EHF dodatno analizirala posnetek zadnje akcije na tekmi. Blagotinšek je res blokiral podajo Paulu Druxu, EHF pa bo morala odločiti, ali je bila sodniška odločitev pravilna.