Slaba desetina ljudi, ki obiščejo domače kinematografe, si ogleda slovenski film, so na novinarski konferenci sporočili odgovorni v Slovenskem filmskem centru. S tem se Slovenija uvršča v evropsko povprečje po deležu gledanosti domače filmske produkcije, čeprav manj denarja filmu v Evropski uniji namenja samo še Ciper; v Franciji je ob obilni finančni podpori ta delež 36-odstotni. Leta 2017 je največ k temu deležu prispeval film Košarkar naj bo, ki si ga je ogledalo skoraj 78.000 ljudi. Slovenski filmi so imeli lani tako okoli 164.000 gledalk in gledalcev. Med petnajstimi filmi jih je enajst sofinanciral Slovenski filmski center.

Tretjino prispeva tujina

Sredstva za slovenski film se tudi v letošnjem letu ne bodo bistveno spremenila, ministrstvo za kulturo je namreč lanski proračun, ki je znašal 4,43 milijona evrov, povečalo za 35.000 evrov, kar je po besedah direktorice SFC Nataše Bučar premalo, da bi bistveno vplivalo na domačo produkcijo; je pa vsaj dober znak, da se sredstva niso zmanjšala. Novost pri dodeljevanju sredstev v lanskem letu je bila, da so zgornjo omejitev povišali z dotedanjih 600.000 na 800.000 evrov. To pomeni, da sta dva filma na razpisu, Nočni kvartetVinka Möderndorferja in Nekoč so bili ljudje Gorana Vojnovića, lahko prejela več kot 600.000 evrov, s čimer so vsaj delno olajšali njuno financiranje.

Slovenski film ostaja odvisen tudi od koprodukcijskih sredstev iz tujine, ki trenutno prispevajo približno tretjino proračuna. Proračun za sedem filmov, ki so bili končani lani ali bodo letos, znaša okoli 7 milijonov evrov, od tega sta bila 2,1 milijona pridobljena iz tujine, kar je največ doslej. Ta denar prihaja iz evropskih skladov ali pa gre za koprodukcijska sredstva iz Hrvaške, Srbije, Avstrije, Makedonije, Norveške in Nemčije. Ob tem se, poudarja Bučarjeva, od Slovenije pričakuje, da bo recipročno prispevala v koprodukcije tujih filmov.

Prihaja leto prvencev

Pogled v bližnjo prihodnost slovenskega filma razkriva še šest celovečernih filmov, ki bodo dokončani v letu 2018, od tega bodo kar trije prvenci. V kinematografih pa si bo mogoče ogledati šest lanskih celovečernih filmov: te dni je svojo pot po slovenskih kinodvoranah začel film Roka BičkaDružina, ki je lani na Festivalu slovenskega filma prejel glavno nagrado, konec tedna je premiero doživel tudi film Marka Kumra MurčaMesto svetlobe. Sledili bodo še Zadnji ledeni lovciJureta Breceljnika in Rožleta Bregarja, VztrajanjeMihe Knifica, prvenec Mihe MazzinijaIzbrisana in celovečerec Miroslava MandićaIgram, sem.