Povsem nerealno je bilo pričakovati, da bodo predstavniki manjšega Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (Sdres) in številnejšega Sindikata pridobivanja energetskih surovin (Spess), ki so skupaj z upravo Premogovnika Velenje in svetom delavcev danes prvič sedli za skupno mizo, že kar prvi dan dosegli kakršen koli dogovor.

Seznam zahtev, ki jih je vodstvu Premogovnika Velenje minuli teden predal sindikat Sdres, je namreč dolg, ima kar 13 točk. »Potrdimo lahko, da so se pogajanja začela, več pa v tej fazi še ne moremo komentirati,« je že zgodaj popoldne sporočila Tadeja Jegrišnik, vodja službe za odnose z javnostjo velenjskega premogovnika.

Stavka je skrajna možnost

Začetka pogajanj niso želeli komentirati niti v sindikatih, neuradno smo izvedeli le, da se bodo ta nadaljevala v ponedeljek. A prav veliko časa vodstvo Premogovnika Velenje tudi nima, saj je sindikalni zaupnik Sdres Asmir Bečerević dejal, da pričakuje dogovor do 26. januarja. Njihove stavkovne zahteve so s podpisi podprli tudi tisti rudarji, ki sicer niso člani omenjenega sindikata. Teh naj bi zbrali 674. Manjši sindikat se je o tem, da bi jih pri zahtevah podprli, pogovarjal tudi s številnejšim sindikatom Spess, ki zastopa večino zaposlenih. A so slednji to namero zavrnili, ker ocenjujejo, da čas ni primeren za morebitno stavko, ki je sicer, kot je dejal tudi Bečerević, skrajna možnost.

Pogajanja so se najprej začela v zvezi z nagradami za lansko delovno in poslovno uspešnost, ki jih terjajo rudarji od vodstva. Za poslovodstvo bo zagotovo najtrši oreh zahteva o kar 15-odstotnem dvigu plač, saj bi to lahko premogovnik po besedah prvega moža Ludvika Goloba znova pahnilo v insolventnost. Med drugim v zahtevah od uprave premogovnika terjajo tudi, da se v primeru nenadnega zmanjšanja proizvodnje masa plač ne zniža in da se vsem zaposlenim v premogovništvu pri prehodu v nizkoogljično družbo zagotovi socialno varnost.