Dve leti je konec decembra minilo od tragedije, ki se je zgodila v Velenju in je močno odmevala v javnosti. Spomnimo, da se je Romeo Bajde pred velenjskim vrtcem Najdihojca kruto znesel nad svojo partnerico Lidijo Škratek, s katero ima dva sinova. Zaradi razrahljanih medsebojnih odnosov sta se že dogovorila, da se razideta, a sta se dan po božiču kljub temu skupaj odpravila na koncert skupine Šank rock, ki je bil v Rdeči dvorani. Okoli polnoči je Škratkova nekam izginila. Bajde jo je mrzlično iskal, ko se je le pojavila, pa sta se peš namenila proti domu. A sta se med potjo hudo sprla.

Lidija naj bi se na količkih v travi, pravi obtoženi, spotaknila (oba sta bila precej vinjena, saj sta si s seboj prinesla viski v čutarici, op. p.) in Romeu dejala, da bo poklicala policijo in ga obtožila, da jo je on napadel. Tudi zmerjala naj bi ga, to pa je njega tako ujezilo, da se jo je fizično lotil in jo tudi davil. Škratkovo je po fizičnem obračunu odvlekel do grmovja in se ponjo vrnil z avtomobilom. A takrat je bila najverjetneje že mrtva. Njeno truplo je naložil v prtljažnik avtomobila in se z njim še nekaj časa vozil naokoli, preden se je pripeljal pred velenjski zdravstveni dom in prostodušno priznal, da je umoril ženo. In da naj ji, če še lahko, pomagajo. A so bile poškodbe prehude.

Izvedenci za zaprtimi vrati

Romea Bajdeta je sodni senat sprva obsodil na 13 let zaporne kazni, saj je šlo po mnenju senata za uboj in ne za umor zaradi ljubosumja in nizkotnih nagibov, kot je v obtožnici trdilo tožilstvo, ki se je na sodbo pritožilo, višje sodišče pa se je z večino njihovih navedb tudi strinjalo, sojenje razveljavilo in ga vrnilo na začetek. V ponovljenem sojenju je Bajdetova nova zagovornica Maksimiljana Kincl Mlakar zahtevala, da se ponovno zaslišijo vse priče. Te so na sodišče tudi prišle. Zadnje so zaslišali danes, povečini pa so se vsi strinjali z že povedanim, zato je predsednik senata Zoran Lenovšek zgolj bral njihove izpovedbe, ki so jih podali že na prvem sojenju. Prihodnji teden bosta na vrsto prišla le še izvedenca s področja psihologije in psihiatrije, ki ju je senat na prvem sojenju zaslišal za zaprtimi vrati. To je bil tudi eden od očitkov drugostopenjskega sodišča, češ da izločitev javnosti iz sodne dvorane ni bila potrebna. Po mnenju višjega sodišča je šlo v tem primeru za absolutno in bistveno kršitev kazenskega postopka. Sojenje se mora do 22. marca končati, saj bo takrat minilo dve leti od vložitve obtožnice. Če se ne bi, bi to pomenilo, da bi morali Bajdeta iz pripora izpustiti na prostost.