Dojenček po okužbi zboli za gastroenteritisom, zato bruha, ima drisko, včasih tudi s krvavim blatom in visoko telesno temperaturo, obstaja nevarnost dehidracije. Pri odraslih salmonela v manjših količinah, kot jih je vsebovalo kontaminirano mleko v prahu, ne pusti posledic. Tožilstvo v Parizu je proti Lactalisu že decembra začelo preiskavo zaradi ogrožanja življenja drugega. 

Direktor bežal pred novinarji

V petek je Emmanuela Besniera, generalnega direktorja Lactalisa, enega največjih svetovnih proizvajalcev mleka v prahu, na pogovor poklical francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire in zahteval, da se iz vseh trgovin, megamarketov in lekarn doma in po svetu takoj umakne prav vse Lactalisovo mleko v prahu za otroke. Besnier je na pogovor prišel na skrivaj skozi stranska vrata, po pogovoru pa je skozi njih zbežal in se tako izognil novinarjem.

Zdaj je 250 od 327 zaposlenih v Lactalisovem obratu v Craonu na zahodu Francije začasno brez dela. Tovarna je že decembra – po več desetih primerih salmonele med dojenčki v Franciji – ustavila proizvodnjo. Vsekakor bi kriza mleka v prahu lahko omajala ugled vsega Lactalisa in ogrozila njegovo proizvodnjo mleka in mlečnih izdelkov, ki na leto presega vrednost 17 milijard evrov, kar je četrtina slovenskega BDP. Tudi francoski živinorejci, ki imajo krave mlekarice, se bojijo, da jih bo po več letih hudih težav, tudi zaradi ruskih protisankcij, zdaj še dodatno prizadela kriza z mlekom v prahu.

Pričevanje zaposlenega

Zadnji hud udarec za Lactalis, ki je tudi lastnik Ljubljanskih mlekarn, je pričevanje nekdanjega zaposlenega – in sicer v soboto za precej gledani večerni TV-dnevnik na France 2 – o tem, kako obupne higienske razmere so vladale v tovarni v Craonu. Med drugim so krtače za notranje čiščenje cevi, po kateri je šlo mleko v prahu, pustili ležati na umazanih tleh. »Higiena ni bila prioriteta, najbolj osnovne norme čistoče se niso upoštevale,« je dejal. »Protesti zaposlenih so naleteli na gluha ušesa.«

V afero so zdaj vpletene tudi verige hipermarketov (Leclerc, Carrefour…), manjših trgovin in lekarn, ki s polic niso umaknile prepovedanih škatel mleka v prahu. Minister za gospodarstvo Le Maire je razkril, da so pred novim letom inšpektorji izvedli kontrole v 2500 prodajalnah, hipermarketih in lekarnah, v 91 pa so odkrili škatle mleka v prahu, ki bi morale biti odstranjene iz prodaje. Nekatere verige prodajaln se zdaj izgovarjajo, da je bilo to obdobje praznikov in da se niso utegnili ukvarjati z otroškim mlekom v prahu ali pa da niso dobro razumeli odloka. Nekatere so vso odgovornost zvalile na Lactalis.

12 milijonov škatel za odpad

Generalni direktor Lactalisa Besnier, ki je doslej molčal, je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Journal du Dimanche obljubil odškodnino »za vse družine, ki so bile prizadete« zaradi kontaminacije mleka v prahu. »Treba pa je priznati, da gre za izjemno obsežen ukrep, saj gre za več kot 12 milijonov škatel mleka v prahu,« je dejal in poudaril, da so Lactalisovo mleko v prahu umaknili s polic v 83 državah. Pravi tudi, da trgovcem ni treba več razmišljati, katere Lactalisove škatle je treba umakniti iz prodaje: »Vedo, da morajo s polic umakniti vse.«

Dejal je še, da je po uradnih številkah 9. januarja v Franciji 35 primerov okužb s salmonelo pri otrocih, ki so uživali Lactalisov izdelek. Ni pa jasno odgovoril na vprašanje, kaj je z več kot sto tožbami staršev.

Še vedno javnosti niso bili sporočeni vzroki za kontaminiranje mleka v prahu z bakterijami salmonele. Če je omenjeni sogovornik TV-dnevnika France2 govoril resnico, potem je vzrok okužbe opisana slaba higiena. V Lactalisu so še decembra poudarjali, da njihovi testi pred transportom izdelkov iz tovarn niso razkrili nobene kontaminacije s salmonelo. Običajno se bakterije uničijo ob pasterizaciji in sterilizaciji, nekatere pa lahko preživijo kljub visoki temperaturi. Ob ustrezni higieni bi salmonela lahko prišla v mleko tudi prek snovi, ki se jih kot dodatke daje v mleko po pasterizaciji in sterilizaciji.

V omenjeni tovarni Craon so že leta 2005, ko je bila še last podjetja Celia, morali umakniti iz prodaje nekaj vrst mleka v prahu. Tedaj je zaradi salmonele zbolelo 141 dojenčkov, od tega so jih morali 50 hospitalizirati, vendar so vsi ozdraveli. Tedaj niso ugotovili izvora okužbe ali ga vsaj niso razkrili.