Primož Pirc, ki je med letoma 2006 in 2012 vodil republiški stanovanjski sklad, se je ponovno znašel na zatožni klopi zaradi spornih nakupov zemljišč. Specializirano državno tožilstvo mu očita zlorabo položaja direktorja sklada. Poleg njega se morata zagovarjati tudi Miran Planinc in Igor Četković, ki jima specializirano državno tožilstvo očita, da sta Pircu pomagala pri zlorabi položaja. Vsi trije so na včerajšnjem predobravnavnem naroku zanikali krivdo, obramba pa je zahtevala izločitev nekaterih dokazov in zamenjavo sodnika, zato se bo kazenski postopek proti trojici nadaljeval, ko bo sodišče odločilo o zahtevah obrambe.

Pirc naj bi poleti 2007 s Četkovićevo družbo NNT sklenil pogodbo za nakup zemljišč v kranjskih Hujah. Sklad naj bi zanje Četkovićevi družbi odštel slabih 6,2 milijona evrov kupnine, pri čemer pa naj bi prodajalec od prvotnih lastnikov ista zemljišča le nekaj dni prej odkupil za bistveno nižjo ceno, in sicer za 3,4 milijona evrov. Istega dne, kot je nekdanji direktor Pirc od NNT odkupil zemljišča v Hujah, je sklad z omenjeno družbo sklenil še eno pogodbo, in sicer za nakup zemljišč v Hrpeljah v Kozini. Zanje naj bi sklad NNT plačal 1,8 milijona, družba pa naj bi zemljišča od prejšnjih lastnikov nekaj dni prej odkupila za manj kot milijon evrov. Po ugotovitvah tožilstva NNT domnevno sploh ni imel denarja, da bi kupljena zemljišča od prejšnjih lastnikov plačal sam. Družba naj bi prejšnjim lastnikom plačala šele po prejemu kupnine od stanovanjskega sklada.

Tožilstvo naj bi sumilo, da je dejanja NNT pravzaprav usmerjal Planinc. Pirc naj bi prav tako vedel, da je sklad preplačal zemljišča, ki jih je odkupil od NNT. Z očitanimi dejanji naj bi trojica republiški stanovanjski sklad oškodovala za več kot 3,7 milijona evrov.

Lansko leto se je za Ovna in Pirca končalo relativno uspešno

Pircu je tožilstvo očitalo, da je leta 2006 ob pomoči prav tako Mirana Planinca kot direktor oškodoval stanovanjski sklad za dober milijon evrov, ker je po previsoki ceni od Planinčeve družbe Energocommerce kupil zemljišča v Ivančni Gorici in Lukovici. Omenjena zemljišča naj bi Planinčeva družba le malo pred prodajo stanovanjskemu skladu po nekaj deset odstotkov nižji ceni kupila od prvotnih lastnikov. Zaradi tega je tožilstvo Pircu očitalo zlorabo položaja, Planincu pa pomoč pri tem dejanju. Sodišče na prvi stopnji je sicer lansko jesen Pirca oprostilo, a na specializiranem tožilstvu napovedujejo pritožbo na višje sodišče.

Spomnimo, tudi eden od Pirčevih predhodnikov na čelu stanovanjskega sklada Edvard Oven se je moral na sodišču zagovarjati zaradi neupravičenih nakupov zemljišč v ljubljanskih Vižmarjah, pri tem pa naj bi veliko protipravno premoženjsko korist zagotovil družbi Etaline inženiring, zato se je poleg njega na zatožni klopi znašel tudi nekdanji direktor družbe Zdravko Strmčnik. Kazenski postopek proti njima je na prvi stopnji doživel že dva epiloga, prvič ju je sodišče spoznalo za kriva, po uspešni pritožbi obrambe in vnovičnem sojenju pa ju je sodišče prav tako lani jeseni oprostilo. Tudi v tem primeru tožilstvo napoveduje pritožbo na višje sodišče.