Štiriminutni video z naslovom »Nemogoče, da se ne bi zaljubil vanjo na prvi pogled« prikazuje zgodbo o naključnem srečanju čednega mladega tujca in Bolgarke na vlaku.

»Bolgarija: ko jo prvič srečaš, morda dobiš napačno sporočilo,« pravi glas, medtem ko se par spoznava na poti skozi bolgarsko pokrajino. »Zapomnite si, da tu ne morda pomeni da. S tem te ne poskuša zmesti, vabi te, da jo spoznaš sam,« nadaljuje.

V Bolgariji odkimavanje pomeni strinjanje

Video namiguje na bolgarski običaj, pri katerem odkimavanje pomeni da, medtem ko ga pretežni del sveta razume kot ne. Gre za zanimivo lokalno posebnost, ki pa dobi drugačen pomen v kontekstu nedavnih razkritij o spolnem nadlegovanju po svetu.

»Obžalujemo, da je prišlo do napačnega razumevanja posnetka,« je na Twitterju sporočilo bolgarsko predsedstvo unije. »Nedvomno se nanaša na bolgarsko navado odkimavanja kot izražanja soglasja,« so dodali.

Bolgarsko predsedstvo ob tem poudarja, da je zavezano enakim možnostim in nediskriminaciji, ter dodaja, da ta pomembna tema ne bi smela postati trivialna.

Grška poslanka Zelenih v Evropskem parlamentu Karima Delli je pozvala k umiku videa, ki dviguje obrvi po Evropi. »Ne nikoli ne pomeni da. To je temeljno načelo soglasja in spoštovanja žensk,« je na Twitterju zapisala poslanka.