Ideja v podjetju je ta – uporabnikom družbenega omrežja želijo omogočiti več »pomembnih interakcij« in zagotoviti, da čas, ki ga porabijo na Facebooku, ne škodi njihovem počutju. »Čutimo odgovornost, da naše storitve niso le zabavne za uporabo, ampak tudi dobre za počutje ljudi,« je na svoji facebook strani zapisal Mark Zuckerberg.

V podjetju so v nedavni raziskavi načinov spremljanja vsebin na njihovem družabnem omrežju ugotovili, da pasivno branje objav in novic lahko škoduje zdravju uporabnikov, medtem ko so interaktivno spremljanje, všečkanje in komentiranje lahko pozitivni. »Spreminjam cilj z osredotočanja na pomoč pri iskanju ustreznih vsebin na pomoč pri pomenskih družbenih interakcijah,« je dodal v svojem zapisu.

Organizacije, društva in mediji bodo morali poiskati nove načine za komunikacijo z javnostjo

Facebook je že danes tarča mnogih kritik, predvsem na račun svojega velikega obsega in vpliva. Njegovi mogočni algoritmi odločajo, kaj bo na spletu videlo 2 milijardi uporabnikov, hkrati pa o njih dnevno shranjuje ogromne količine podatkov. Z njimi postaja močnejši, vplivnejši in privlačnejši za sodelovanje z raznimi vladnimi organizacijami iz dneva v dan.

Včeraj je Zuckerberg sporočil tudi, da se zaveda, da bo poslovanje podjetja kratkoročno verjetno padlo. Veliko je namreč uporabnikov, ki jim tovrstna sprememba ne bo ustrezala in bodo zaradi nje omrežje uporabljali manj. Med njimi so najrazličnejše organizacije, društva, mediji in poslovne strani, ki omrežje prvenstveno uporabljajo za sporočanje svojih načel in prodajo izdelkov. Kot kaže, bodo morale poiskati nove načine za komunikacijo z javnostjo in ciljnim občinstvom. Predvsem mediji lahko ob spremembi pričakujejo drastičen upad dosega – velik del vsebin namreč do bralcev najde pot ravno prek objav na družbenih omrežjih.

»Pričakujem, da bo časa, ki ga ljudje preživijo na Facebooku na začetku manj. Hkrati pa pričakujem, da bo čas, ki ga preživite na Facebooku, bolj dragocen,« je zapisal Zuckerberg. »In, če bomo storili pravo stvar, verjamem, da bo to dobro za našo skupnost in naše poslovanje tudi dolgoročno,« je zaključil.