Pohištveni velikan je obtožen plačevanja za nezakonit dostop do policijskih dokumentov. V zvezi s tem so preiskali tudi več Ikeinih trgovin po vsej Franciji. Podjetje naj bi še posebej zanimali zaposleni, vključeni v sindikate.

Francoska hčerinska družba švedske znamke naj bi kupovala dostop do sodnih in policijskih zapiskov o posameznikih ter do informacij o njihovih bančnih računih. Na ta način naj bi skušala o njih zbrati kar največ informacij.

Po navedbah francoskih medijev naj bi šlo tudi za osebne podatke, povezane z registrskimi tablicami in telefonskimi številkami. V nekem primeru naj bi zahtevali osebne podatke o stranki, ki je Ikeo tožila za 4000 evrov.

Med osumljenimi tudi štirje policisti

Med osumljenimi so štirje policisti, nekdanja glavna izvršna direktorja Jean-Louis Baillot ter Stefan Vanoverbeke ter nekdanji glavni finančni direktor Dariusz Rychert.

Preiskovalni sodnik v Versaillesu ima sedaj tri mesece časa za odločitev, ali bo sprožil sodni postopek, AFP navaja vire blizu preiskave.

Ikea France je sicer zaradi afere odpustila štiri zaposlene, sprožila notranjo preiskavo in spisala kodeks ravnanja, ki naj bi preprečil podobne škandale v prihodnje. V Franciji ima sicer Ikea 33 trgovin in zaposluje 10.000 ljudi.