Oblikovalec jader za jadranje na deski Robert Stroj se je zaradi vodenja oblikovalsko-raziskovalnega studia podjetja Neil Pryde z družino preselil na otok Maui. Strojeva sta primerno mesto za postavitev svojega havajskega doma iskala več let, nato pa sta našla lokacijo na vrhu pečine, daleč od naselij a z dramatičnim razgledom. Hiša s tremi spalnicami je zasnovana kot skupek objektov pod skupno streho in meri 450 kvadratnih metrov.

Streha neobičajne oblike združuje objekte

Razgibana terasa materialno, kromatsko in topološko združuje hišo in krajino. Zasnovo velike strehe neobičajne oblike, prekrite z lesenimi lamelami, pogojuje posebno otoško podnebje z veliko sonca in močnim oceanskim vetrom. Njena površina je dvakrat večja od površine hiše, zunanji pokriti prostor pa je velik kot notranji prostor hiše. Zgubana streha je natančno položena na zidove objektov, ki sestavljajo domovanje, in s tem določa veliko višino prostorov in njihov poseben značaj. Streha služi stanovalcem kot dodatna razgledna terasa. Pri gradnji so uporabili izključno lokalne materiale.

Pretočni odprt prostor med zasebnimi prostori

Vsaka »hiška« je oblikovana v obliki črke U, ki deluje kot soba s kopalnico s prostim odprtim razgledom na ocean. Največja je namenjena za garažo za dva avtomobila, manjša pa služi kot domača pisarna. V drugih enotah so spalni prostori s kopalnicami. Pretočni odprt prostor med zaprtimi zasebnimi prostori služi za kuhanje, obedovanje in posedanje. Zaradi nagnjenega terena so skupni prostori urejeni na dveh ravneh – na spodnji so kuhinja in dnevna soba, na zgornji, kamor vodijo stopnice, pa jedilnica. Hiša ne potrebuje klimatskih naprav, ker je povsod omogočeno prečno naravno prezračevanje.

Večkrat nagrajeni projekt

Projektna skupina studia Dekleva Gregorič Arhitekti Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Flavio Coddou in Lea Kovič si je za projekt havajske hiše prislužila več nagrad, med drugimi zlati svinčnik 2013, častno omembo ameriške arhitekturne nagrade 2016 v kategoriji rezidenčne arhitekture in drugo nagrado AIT 2012 v kategoriji luksuznega bivanja.