V Melbournu je že vse nared za ponedeljkov začetek prvega letošnjega teniškega turnirja za grand slam, ki pa se je na neki način v bistvu začel že v sredo, saj so na igrišče že stopili tisti igralci in igralke, ki se v kvalifikacijah bojujejo za nastop na glavnem turnirju. Med njimi sta tudi Slovenki Dalila Jakupović in Tamara Zidanšek, ki sta bili v prvem krogu uspešni in obe v istem času, uri in 15 minutah, premagali svoji nasprotnici – prva s 6:2, 6:3 Južnokorejko Su Jeong Jang, druga pa s 6:3, 6:3 Japonko Eri Hozumi.

Medtem so dvojica slovenskih igralcev, Aljaž Bedene in Blaž Kavčič, ter edina igralka Polona Hercog že izvedeli za tekmece v prvem krogu glavnega dela turnirja. Najatraktivnejšega tekmeca je dobil prvi, saj se bo že v prvi partiji glavnega turnirja prvič v karieri pomeril z drugim nosilcem in zmagovalcem 19 turnirjev velike četverice Rogerjem Federerjem. Blaž Kavčič bo medtem tretjič v karieri igral proti Francozu Richardu Gasquetu, 31. igralcu svetovne lestvice in 29. nosilcu, proti kateremu je oba prejšnja medsebojna dvoboja izgubil, Polono Hercog pa čaka 95. igralka svetovne lestvice, Rusinja Jekaterina Aleksandrova, s katero se Mariborčanka doslej še ni pomerila.

Nekateri pari 1. kroga, ženske: Halep (Rom, 1) – Aiava (Avstral), Wozniacki (Dan, 2) – Buzarnescu (Rom), Muguruza (Špa, 3) – Ponchet (Fra), Svitolina (Ukr, 4) – kvalifikantka, V. Williams (ZDA, 5) – Bencic (Švi), Ka. Pliškova (Češ, 6) – Capede Royg (Par), Ostapenko (Lat, 7) – Schiavone (Ita), Hercog (Slo) – Aleksandrova (Rus), moški: Nadal (Špa, 1) – Estrella Burgos (Dom), Federer (Švi, 2) – Bedene (Slo), Dimitrov (Bol, 3) – kvalifikant, A. Zverev (Nem, 4) – Fabbiano (Ita), Thiem (Avs, 5) – Pella (Arg), Čilić (Hrv, 6) – Lu (Taj), Goffin (Bel, 7) – kvalifikant, Đoković (Srb, 14) – Young (ZDA), Gasquet (Fra, 29) – Kavčič (Slo).