Bedene je na svetovni elektronski teniški lestvici trenutno 51. igralec. Zatem ko je tri sezone igral za Veliko Britanijo, se je ob koncu lanskega leta odločil ponovno zaigrati za Slovenijo. 28-letni Ljubljančan si predvsem želi nastopiti na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020 in v Davisovem pokalu, kar z britansko reprezentanco ne bi bilo mogoče.

Igranje v britanskih barvah je za BBC opisal kot »čudovito popotovanje s slabim koncem«. »Nisem se odločil tako, kot sem se, ker ne bi maral VB, saj sem si želel igrati za britansko reprezentanco. Na koncu pravzaprav to ni bila moja odločitev, temveč odločitev mednarodne teniške zveze ITF. Bilo je težko, ampak odločil sem se prav. Naredil sem vse, kar je bilo v moji moči. Je žalostna zgodba, toda tudi nov začetek.«

Ljubljančan si je z angleško teniško zvezo Lawn Tennis Association (LTA) dalj časa prizadeval za možnost igranja v Davisovem pokalu, toda ITF je konec leta 2015 sprejel pravilo, zaradi katerega to ni bilo mogoče. Igralec namreč v tem tekmovanju ne sme zagirati za dve različni državi, Bedene pa je v obdobju 2010-2012 že igral za Slovenijo. Prav tako so trije nastopi v tem tekmovanju pogoj za igranje na olimpijskih igrah.

Bedene je v britanskih medijih ob tem zanikal, da je za VB zaigral zgolj zaradi boljših možnosti v Davisovem pokalu in olimpijskih sanj. »Predvsem sem želel vrniti državi, ki mi je dala veliko.« Aljaž je na Otoku preživel zadnjih devet let, kjer je močno napredoval in bil kot najvišje na ATP lestvici uvrščen 45. mestu.

Kot nekdanja številka dve britanskega tenisa je angleškim novinarjem zaupal, da je bilo malce nenavadno videti 'Slovenija' poleg svojega imena, ko je na začetku leta nastopal na turnirjih v Dohi in Sydneyju. Bedene kljub situaciji upa na podporo britanskih navijačev v Wimbledonu. Britanski potni list bo zadržal, prav tako usluge trenerja Nicka Cavadayja.