Donald Trump je imel v torek pred sodnikovo odločitvijo odmevni sestanek z vodilnimi kongresniki obeh strank o priseljevanju, na katerem je bila usoda teh tako imenovanih sanjačev glavna tema razprav. Trumpova ukinitev zaščite pred izgonom, ki jo je leta 2012 uvedel predsednik Barack Obama, je postavila v nevarnost okrog 700.000 ljudi, ki so praktično Američani, če že nimajo vseh papirjev. Njihovi zaščitniki so demokrati, ki grozijo, da brez zakonske ureditve njihovega statusa ne bodo sodelovali pri reformi priseljevanja, niti pri sprejemanju proračunskih zakonov.

Trump se je v torek strinjal, da bodo vprašanje priseljevanja reševali v dveh fazah. Najprej zaščita sanjačev z nekaj drugimi vprašanji, kot je odprava loterije za izdajanje dovoljenj za delo in bivanje, nato pa celovita reforma. Vendar pa se je že danes pokazalo, da so bile napovedi dogovora preveč optimistične, ker je Trump v tvitu vztrajal, da rešitve sanjačev ne bo brez mejnega zidu, ki ga imajo demokrati za neumno in neučinkovito zapravljanje denarja.

Bela hiša nemudoma zagotovila, da bo odločitev razveljavljena

V torek zvečer pa je prišla še odločitev sodnika, ki ga je na položaj imenoval Obama, in Bela hiša je ob izrazu ogorčenja nad prekoračitvijo sodnih pooblastil zagotovila, da bo odločitev razveljavljena na višjih ravneh. Morda ne ravno na prizivnem sodišču v San Franciscu, ki je eno najbolj liberalnih v ZDA, vendar pa se Trump lahko zanaša na konservativno večino vrhovnega sodišča, ki jo je sam utrdil z imenovanjem Neila Gorsucha.

Trump je zaščito sanjačev ukinil z utemeljitvijo, da ni bila sprejeta po zakoniti poti. Sodnik William Alsup je to zavrnil in zatrdil, da je bila odločitev Obame povsem zakonita, obenem pa je še nanizal nekaj Trumpovih tvitov, v katerih predsednik hvali program, ki ga je ukinil kot nezakonitega. Sodnik meni, da takšni tviti potrjujejo javni interes za nadaljevanje zaščite. Sodnik je odločil, da imajo sanjači, ki so že v programu, vso pravico, da obnovijo svoj zaščiteni status, strinjal pa se je, da vladi ni potrebno sprejemati novih prijav. Prav tako lahko vlada vsem sanjačem, ki so iz kakršnegakoli razloga zapustili ZDA, prepove vrnitev. Pravosodno ministrstvo ZDA je sporočilo, da je bila zaščita sprejeta enostransko, ko kongres ni ukrepal in se lahko na tak način tudi odpravi.

Trumpova vlada se lahko na sodno odločitev pritoži, Bela hiša pa je izrazila ogorčenje nad odločitvijo, še posebej v luči uspešnega sestanka med Trumpom in kongresniki. »Predsednik Trump je zavezan vladavini prava in bo sodeloval s kongresniki obeh strank za trajno rešitev, ki bo popravila neustavne ukrepe prejšnje vlade,« je sporočila tiskovna predstavnica Sarah Sanders.