Predsednik združenja veteranov hrvaške domovinske vojne Petar Janjić – Tromblon je dejal, da ne zmore več. »Bolan sem, Hrvaški sem dal vse, kar sem lahko, ampak več ne zmorem. Ne želim več govoriti z mediji, ne morem več prebirati komentarjev. Poglejte, imam dva mladoletna otroka, ki vidita, kaj vse se v komentarjih govori o meni. Hotel sem delati pravilno in iskreno, vendar sedaj odstopam,« je pojasnil za regionalni medij N1.

Preberite še: Zagreb naj bi bil pripravljen priznati večji del arbitražne sodbe, hrvaški minister: Iz Slovenije nismo dobili nobene kazni za ribiče

Tromblon je »miroljubno regato razuma« sicer napovedal za 3. februar. Po njegovih besedah bi takrat v Piranski zaliv vplul s sto čolni in tako rešil težave, s katerimi imajo opravka hrvaški ribiči po začetku izvajanja arbitražne odločitve. Za dogodek naj bi najel tudi turistične ladje, da bi se ga lahko udeležilo čim več ljudi. Ob sredinski črti Piranskega zaliva bi v v vodo odvrgli vence za padle vojake hrvaške domovinske vojne, za tem pa prižgali sirene.

Namen regate naj bi sicer bila pospešitev rešitve obmejnega spora brez provokacij. Tromblon je še nekajkrat poudaril, da bo regata mirna, a hkrati opozoril, da bo slovenska policija »nosila odgovornost za morebitne neželene in nenačrtovane dogodke,« če bo kakorkoli »napadla« to organizirano akcijo. Kot kaže, pa akcije 3. februarja ne bo.