Arheološka izkopavanja so na območju cerkve sv. Petra na Njegoševi cesti v Ljubljani potekala leta 2011 in 2012. Sama cerkev ima bogato zgodovino, saj na svojem mestu najverjetneje stoji že od konca zgodnjega srednjega veka. Arheologi so v okolici cerkve dokumentirali skoraj 900 grobov – v njih so bili ob pokojnikih v lesene krste položeni tudi predmeti, kot so broške, križi, rožni venci in nakit. Med predmeti so raziskovalci našli tudi medaljon iz dveh tankih bronastih ploščic z vtisnjenim plitvim figuralnim reliefom.

Kasneje so konservatorji in restavratorji pri pregledu medaljona odkrili večkrat prepognjen papir. V času nastanka je bil papirnati dokument brez možnosti odpiranja zložen in zaprt v medaljon, kar ga je ohranilo v dobrem stanju. Zaradi kombinacije brona in papirja, ki po navedbah Mestnega muzeja Ljubljana zahtevata različno konservatorsko obdelavo, so papirnati dokument ločili od bronastega ohišja in ga izvlekli iz medaljona.

Še vedno vidno besedilo

Zložen dokument razen obarvanosti z zeleno bronasto patino na prvi in zadnji strani drugih poškodb ni imel, z njega pa je bilo še vedno vidno besedilo v latinskem jeziku. Konservatorji so dokument vložili v klimatsko komoro in mu tako dvignili relativno vlago ter preprečili lomljenje vlaken pri razpiranju. Po fotografiranju razprtega papirja so dokument ponovno zložili v prvotno obliko.

Besedilo, ki je bilo zapisano v knjižici znotraj medaljona, je v slovenski jezik prevedel klasični filolog in prevajalec Matej Hriberšek, preberete pa ga lahko tukaj.